Zelf gemaakt: Draagdoek en ringsling

 

WP_20160816_002 (1)Toen ik had besloten dat ik onze kleine meid af en toe zou willen dragen in plaats van rijden in een wagentje, stond ik voor een keuze: kopen of zelf maken. “Eerst maar eens kijken wat er op de markt is”, dacht ik. Ik heb verschillende websites bekeken, maar ik vond eigenlijk niet echt iets wat ik leuk vond…en als ik wel iets vond, dan was dat naar mijn mening veel te duur.

Zelf maken dus. Ik zocht weer het internet af, want ja…wat zijn de afmetingen? Een draagdoek is ongeveer 75 cm breed. Dat is handig, want dat is in veel gevallen de helft van een lap stof. Erg fijn, want zo kon ik er gelijk twee maken voor als er een in de was zat. De lengte verschilt per persoon. Een dikker iemand heeft iets meer stof nodig dan een dunner iemand. Voor een dun iemand is 4,00-4,50 meter al snel genoeg. Voor een wat dikker iemand is 5,50 meter waarschijnlijk wel nodig. Het is een kwestie van even uitproberen. Knoop desnoods voor het naaien alvast de doek om je lijf om te kijken waar je de stof graag zou willen afknippen. Let er dan wel op dat je kind er ook nog in moet en je dus een beetje ruimer uit moet komen met de stof. Ik had hem op 5,00 meter gemaakt en dat was ruim zat. ik had stof over na de knoop, maar dat vond ik niet vervelend. Zo had ik altijd een stuk stof waarmee ik nog even extra kon afschermen tijdens het voeden buiten de deur.

WP_20170811_16_02_03_RichTijdens mijn zoektocht kwam ik ook een variant tegen van de draagdoek: de ringsling.  Deze doek heeft een ring op de schouder om de doek te sluiten. Hier kun je je kind direct in zetten en hoef je niet ‘ingewikkeld’ te knopen. Ideaal voor op reis en in de luiertas. Voor een ringsling ben je een stuk stof nodig van 75 cm breed (weer lekker handig die halve lap stof, zodat je er gelijk twee kunt maken), De lengte van een ringsling moet ergens tussen de 2,20-2,80 cm liggen, afhankelijk van je eigen breedte. Ik heb een lengte van 2,50 cm genomen, wat ook weer ruim genoeg was. Ik had een aardig stuk stof over om te kunnen kiezen of ik deze zo zou laten of dat ik het om zou slaan met een rits er in (zodat er een soort afsluitbare zak zou ontstaan) of dat ik hem om zou slaan en er open zakken in zou zetten. Ik vond het wel prima zo, maar ik heb er wel eens spijt van gehad dat ik er geen rits in had gezet. Zo had ik op een mooie zomerse dag alleen wat luiers en billendoekjes er in kunnen stoppen en dan lekker met haar kunnen wandelen met haar in de ringsling in plaats van die hele luiertas weer mee te slepen. Ik had er dan zelfs nog even een flesje drinken voor mezelf in kunnen doen…maar ja, dat heb ik toen niet gedaan. Nu ze wat groter is en liever met de buik van me af zit, draag ik haar hier niet meer in, dus alsnog zo maken was zonde van mijn tijd.

Ook heb ik mij verdiept in welk materiaal geschikt zou zijn. Mijn conclusie was dat een stevig ( beetje dik) katoen het prettigst zou zijn. Deze stof is ademt, is sterk en kan dus wat gewicht dragen, rekt niet waardoor je de stof altijd goed om de kleine krijgt zonder dat je kind doorhangt.

Op YouTube staan trouwens een heleboel filmpjes over hoe je een draagdoek moet knopen en hoe je een ringsling moet dragen.

Bij het dragen moet je op een aantal dingen letten wanneer het gaat om veiligheid en comfort. Hierover kun je meer lezen op ‘online opvoeden’

Aan de slag

Wat heb je nodig:

  • stof: het liefst dus stevig katoen die niet stug is (vergelijkbaar met soepele spijkerstof), aanbevolen wordt om een jacqard of kruiskeper geweven stof te nemen
  • schaar
  • naaigaren
  • twee ringen als je een ringsling maakt
  • Een rits van 40 cm als je een afgesloten zak aan de uiteinde van de ringsling wilt maken.

Het maken van de draagdoek

WP_20170811_13_53_25_RichEen draagdoek maken is ontzettend simpel. Erg leuk voor een beginnende naaister/naaier. Het is namelijk gewoon recht naaien; een leuke oefening dus om te leren omzomen.

Het enige wat je hoeft te doen is eerst de stof om maat knippen en vervolgens om te zomen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een soepele biaisband te gebruiken in plaats van de doek om te zomen. Dit is nog makkelijker en staat ook nog eens leuk.

Het maken van de ringsling

Bij het maken van de ringsling knip je eerst de doek op maat.

Daarna zoom je drie zijden om (een korte kant niet)

De overige vouw je een keer dubbel (ongeveer een cm) en naai je vast. dat is straks makkelijker bij het vastzetten op de doek.

Deze kant haal je door de twee rinWP_20170811_13_40_11_Richgen en speld je op de doek vast zodat het dubbelgeslagen deel van naad tot ringen ongeveer 25 cm is.

Naai deze uiteinde vast op de doek.

In principe is je ringsling nu klaar.

Vind je het stuk stof wat ‘over’ is iets te lang dan kun je deze omslaan tot de gewenste lengte en aan de zijkanten vast naaien. Zo ontstaat er een grote zak. De zak kun je nog weer onder verdelen tot een paar kleinere zakjes, dan naai je nog wat lijnen van vouw tot zoom. Wil je een rits er in, dat kan natuurlijk ook. Naai dan eerst de rits op de plek voordat je de zijkanten dicht naait, dan heb je niet zo veel last van de doek tijdens het naaien.

Kijk hier voor meer zelfmaak-ideetjes

 

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.