Zelf gemaakt: Oprolbare etui

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Water’ en liet ik je zien hoe je een (zwem)badponcho kunt maken. Deze week is het thema ‘Back to school’ aan de beurt. Ilse heeft een leuke ‘eerste schooldag’ printable voor je, Melanie van BMellow maakt een etui en ik laat je zien hoe je een oprolbare etui kunt maken.

Hier slingeren de potloden, stiften, pennen, enz. in een grote kleurbak rond. Ooit zaten alle potloden netjes in een doosje en de stiften in een zakje, maar dat raakt stuk en zoek. Nu kun je alle kleurpotloden netjes in een ‘gewone’ etui stoppen, maar dan moet je vaak flink zoeken naar de juiste kleur. Bij een oprolbare etui zitten de kleurpotloden allemaal netjes naast elkaar en kun je ze zelfs op kleur er in doen. Wanneer je de etui dan uitrolt, heb je alle kleuren netjes geordend naast elkaar. Zo zie je in een oogopslag waar welke kleur is. Dat leek mij wel wat en dus maakte ik een oprolbare etui.

Maar goed, als je naar school gaat, neem je niet alleen kleurpotloden mee, maar ook WP_20180809_09_51_45_Rich (2)pennen, gum en een puntenslijper…en misschien nog een klein liniaaltje. Voor twee pennen maakte ik nog een extra plek op de rol, zodat deze ook gemakkelijk te pakken zijn (en op te bergen). Voor de overige spulletjes maakte ik een vakje die functioneert als een ‘gewone’ etui.

Uiteraard hoeven er niet per se kleurpotloden in de etui te komen, maar kun je hem ook vullen met pennen, fineliners, gelpennen, verschillende soorten ‘grijze’ potloden enz. Zo wordt hij meer geschikt voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan…of voor studenten, juffen/meesters of bullet journal lovers.

Aan de slag

Om de rol etui te maken heb je het volgende nodig:

Neem het patroon over op de stof. Neem het grote stuk 2x over en ook 1x op (transparante) tafelzeil.

Knip het brede elastiek op maat.

Werk de uiteinden netje af met biaisband.

Naai op de ene kant van het uiteinde het harde deel van het klittenband.

Naai op de andere kant van het andere uiteinde het zachte deel van het klittenband.

Naai het elastiek op de grote lap vast, zoals aangegeven in het patroon.

Naai het (transparante) tafelzeil op de grote lap vast, dicht langs de rand.

Naai biaisband langs de bovenkant van de lange strook.

Naai de lange strook op het (transparante) tafelzeil vast, langs de zijkanten en onderkant.

Naai het elastiek op de juiste plaats. Het eerste deel vanaf de linker kant is 2,3 cm met elastiekdeel van 3 cm. Daarna komen 19x delen van 1,3 cm met elastiekdeel van 2 cm. Dan komt er een stuk van 2 cm met een elastiekdeel van 3 cm. Tot slot komt een deel van 3 cm met een elastiekdeel van 4 cm. De elastiekdelen zijn dus langer dan de delen op de stof. Dat is om er voor te zorgen dan de stof niet bol gaat staan wanneer het gevuld wordt…de ruimte zit dan in het elastiek.

Naai de rits tussen de twee kleinere stroken vast.

Naai biaisband langs de linker kant van het lapje met de rits

Naai het lapje op de rechterkant van het (transparante) tafelzeil. Zorg er voor dat het biaisband ongeveer een cm over de rechterkant van de lange strook en de elastieken zit, zodat dat dan ook gelijk netjes weggewerkt is. (Wanneer je de rits een beetje open doet, kun je makkelijker rondom naaien)

Naai de twee grote lappen op elkaar (dicht langs de rand), zorg er voor dat de goede kanten naar buiten zijn en dat het elastiek met klittenband aan de kant van de etui met rits zit.

WP_20180809_09_50_33_Rich (2)Naai biaisband rondom.

Nu kun je hem helemaal naar eigen wens vullen en oprollen.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

6 Comments

  1. Ik vind het ook super, dat is dan ook de reden dat ik co-host ben. Ik steun dit soort ideeën heel graag. Wees welkom om te delen onder de blauwe Inlink knop…wel binnen thema uiteraard😉 Elke week is er een nieuwe uitdaging met een nieuw thema. We hebben ook een groep op fb (Crea-cross 2018 voor bloggers), waar je ook een lijst kunt vinden met de thema’s van het hele jaar.

    Like

  2. This is really useful, especially now that school has started. I once tried to make something similar, but without much success, so next time I’m following your tutorial.
    Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.