Zelf gemaakt: Fotoalbum/knisperboekje

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Woonkamer’ en liet ik je zien hoe je een speeltentje kunt maken voor in de tuin. Deze week is het thema ‘Foto’ aan de beurt. Ilse laat zien hoe je kleuraccenten met snapseed maakt, Melanie van BMellow maakt een fototoestel van strijkkralen en ik laat je zien hoe je een foto album kunt maken voor hele kleine kinderen.

Onze kleine meid is dol op foto’s kijken. Naast dat is zij ook dol op haar familie; ze heeft het elke dag wel over papa, mama, Ilse (haar zus), opa en oma. En dus besloot ik speciaal voor haar een fotoalbum te maken die tegen een ruwe aanpak kan. Het resultaat is een knisperboekje vol foto’s van de mensen waar zij zo veel van houdt.

In het knisperboekje zijn ook verschillende vormen verwerkt, zodat je kind de namen van de vormen kan leren. Ook kun je nog met verschillende kleuren werken, zodat je kind ook nog eens de namen van de kleuren kan leren. Ik heb het qua kleur lekker neutraal gehouden, omdat ik de nadruk op de familieleden en de vormen wilde houden.

Natuurlijk kun je de foto’s ook vervangen door plaatjes van dingen die je kind leuk vindt, zodat het een woordenboekje wordt. Of zet er plaatjes in van de favoriete bezigheden van je kind…en dan foto’s van zichzelf. Of plaatjes van allemaal lekkere groentes en fruit. Je kunt er alle kanten mee op.

In de lijst met benodigdheden staat een PowerPoint-bestand. Hierin kun je de vormen opvullen met de foto/afbeelding. Dit die je door op de afbeelding te klikken en te kiezen voor ‘Opmaak’. Daar kies je de optie ‘Vormopvulling’. Vervolgens kies je voor ‘Afbeelding’ en kies je een foto/afbeelding waar die je in de gewenste vorm wilt hebben. Zorg er van tevoren voor dat de foto/afbeelding al dezelfde verhouding heeft als de vorm, zodat de WP_20180717_16_25_49_Pro (2)foto/afbeelding niet vervormd wordt…bij de meeste vormen is dat een vierkant en bij de overige vormen is de verhouding 3:4. Ook kun je de kleuren veranderen, namen invullen en eventueel woorden bewerken. Bij de zon vul je trouwens het cirkeltje in de zon in plaats van de zon.

WP_20180717_16_25_29_Pro (2)Wanneer je niet op een even aantal lappen stof komt, kun je er voor kiezen op twee pagina’s aan woordjes toe te voegen, dat heb ik ook gedaan. Ik maakte een woordenlijst die over de familie gaat en ik maakte een woordenlijst die over de vormen gaat

Aan de slag

Om dit knisperboekje te maken heb je het volgende nodig:

 • Boekplan (voorbeeld)
 • *Fotoboek in PowerPoint (let er op dat je de teksten en afbeeldingen uiteindelijk in spiegelbeeld maakt! Ik deed dit door het bestand op te slaan als JPEG en vervolgens elke pagina in spiegelbeeld te zetten.)
 • stof voor de achtergrond (dit kan in 1 kleur, maar je kunt ook verschillende kleuren en patronen nemen). De stof mag niet rekbaar zijn.
 • wit katoen voor de foto’s
 • schaar
 • digitale foto’s of andere plaatjes
 • printer
 • transferpapier
 • strijkijzer
 • garen
 • biaisband
 • volumevlies
 • knisperfolie
 • *eventueel piepertje
 • *eventueel elastoekkoordje met speenclip en (bijt)kraaltjes…en een mooie knoop

Maak een boekplan, zodat je straks niet in de war raakt over welke afbeelding op welke stofhelft moet.

Knip de vrolijke stofjes op maat.

*Bewerk eventueel de foto’s in de PowerPoint.

Print de afbeeldingen op transferpapier (in spiegelbeeld).

Knip de afbeeldingen uit.

Leg de afbeeldingen op de stof en strijk deze er op zoals aangegeven op de verpakking van het transferpapier.

Knip de afbeeldingen ietsje ruim uit de stof.

Naai de stof met de afbeelding op de stof met een knoopsgatsteek 1 of een smalle zigzag met een korte steeklengte. Let er op dat je deze in de juiste volgorde op de stof naait, je kunt hierbij jouw boekplan raadplegen.

Leg telkens twee stukken stof op elkaar, met de goede kanten naar buiten, die volgens het boekplan bij elkaar horen. Leg daar een stuk volumevlies tussen en knisperfolie (ik deed dit alleen in het middelste stukje van het boekje)…en eventueel een piepertje.

Naai de stofjes op elkaar vlak aan de rand.

Werk de randen af met biaisband.

Leg de boekdelen in de juiste volgorde op elkaar, kijk hiervoor weer op jouw boekplan.

Naai de pagina’s over het midden op elkaar.

*Wanneer je een lintje met een speenclip en kraaltjes er aan wilt, kun je deze het beste tussen twee pagina’s mee naaien. Maar je kunt hem natuurlijk ook over de rug van het boekje naaien of met een knoop er aan op het boekje naaien (zoals ik heb gedaan)…de mogelijkheden zijn eindeloos😉

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.