Zelf gemaakt: 3x Verjaardagskroon

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Herfst’ en liet ik je zien hoe je een zeemeerminnenstaart slaapzak kunt maken. Deze week is het thema ‘Feest’ aan de beurt. Ilse laat zien hoe je een cupcake cartoon kunt teken, Melanie van BMellow is creatief geweest met verschillende uitnodigingen, die je overigens bij haar kunt downloaden. En ik laat je zien hoe je 3 verschillende verjaardagskroontjes kunt maken.

Toen de kleine meid 2 jaar werd, maakte ik natuurlijk een feestmuts voor haar. Maar niet zo maar een feestmuts, nee…een verjaardagskroon van vilt. Toen ik krijtstof tegen kwam (en had gekocht), vond ik de feestmuts een ideale kandidaat om deze stof in te verwerken. Zo kan de muts nog jaren mee. Het is ook een leuk juffencadeau (of op het kinderdagverblijf), zodat juf niet bij elk kind een nieuw mutsje hoeft te knutselen, maar gewoon de naam en het cijfertje er in kan krijten.

Ik heb elk kroontje op een andere manier gemaakt. Het ‘tiara’ kroontje zit met elastiek achter vast, zodat hij al snel goed past. Het ‘traditionele’ kroontje is niet verstelbaar en precies op maat. Het ‘sprietjes’ kroontje is verstelbaar door middel van klittenband.

Aan de slag

Om deze kroontjes te maken heb je het volgende nodig:

Verschillende sluitingen

Wanneer je klittenband wilt gebruiken. Moet je beide kanten met 3 cm verlengen. Het zachte deel van het klittenband bevestig je aan de binnenkant van de kroon. Het harde deel bevestig je aan de buitenkant van de kroon.

Wanner je elastiek wilt gebruiken, bevestig je het elastiek onderaan de kroon. Zorg er voor dat het elastiek niet gespannen zit, wanneer het kroontje gedragen wordt…zo kan hij nog lang mee. Wanneer je elastiek gebruikt, hoef je de uiteinden niet te verlengen. Het uiteinde van het elastiek moet ongeveer 2-3 cm achter het vilt genaaid worden. Het stevigst is om dit in een rechthoek vast te naaien met een kruis er in.

Natuurlijk kun je het kroontje ook precies op maat maken. Dan kun je de twee zijkanten gewoon achter elkaar naaien, met een overlap van 2 cm. Naai dan langs beide uiteinden, zodat er geen kroonstukje flapt. Hierdoor moet de kroon ook 1 cm aan beide uiteinden verlengt worden.

Het patroon

De patronen kun je simpel zelf tekenen. Mocht je het toch lastig vinden, dan kun je ze ook downloaden uit de lijst van benodigdheden en uitprinten.

Meet eerst de omtrek van het hoofd. Dit moet de lengte worden van het tassenvilt. Hoe hoog je de kroon wilt maken is eigenlijk een beetje aan jezelf…wat vind jij mooi? Dat is een kwestie van meten bij je kind.

WP_20180522_17_57_15_ProHet ‘tiara’ kroontje’ kun je het beste eerst tekenen op een A4-tje. Teken dan 1 helft en dan van zijkant naar zijkant. Wanneer je het patroon aan de stofvouw legt, is hij mooi symmetrisch. Wanneer je er elastiek achter vast maakt (zoals ik), moet je er voor zorgen dat de kroon bij de uiteinden 2,5 cm hoog is.

WP_20180522_17_56_57_ProHet ‘traditionele’ kroontje maak je door eerst een brede strook te maken. Teken een streep 5 cm onder de bovenkant. Verdeel het bovenste strookje in 20 gelijke stukken. Begin aan de zijkant op de lijn en ga schuin naar boven. Ga van daaruit schuin naar beneden en zigzag zo door tot je weer onder op de lijn bent op de andere uiteinde. Knip de zigzag lijn uit.

WP_20180522_17_57_05_ProHet ‘sprietjes’ kroontje maak je door een brede strook te maken. Deze knip je vervolgens aan de bovenkant speels in, zodat er sprietjes ontstaan. Deze sprietjes zijn niet even lang en ook niet even breed. Wanneer je de kroon groen maakt, kun je er een mooi grasveldje van maken door hem te decoreren met verschillende vormen bloemen.

De kroontjes

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op het vilt. Verleng eventueel de uiteinden wanneer je klittenband wilt gebruiken of hem precies op maat wilt maken.

Maak een cirkel met een cijfer van vilt of een cirkel van krijtstof.

Plak deze in het midden van de kroon vast.

Naai de cirkel eventueel vast.

Versier de kroon met edelstenen, rondjes, ballonnen van vilt…of met andere vormpjes van vilt (hartjes, bloemen, dino’s, auto’s, monsters, ogen om er een monstertje van te maken…of wat dan ook)

Sluit de kroon nu zoals gewenst (met klittenband, met elastiek of passend)

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

2 Comments

  1. All three alternatives are great, but the blue and purple is my favorite. I made a felt crown for my daughter when she was three or four, Luckily I added an elastic in the back and shes still can use it today.
    Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.