Recept: Pepesan

Indisch koken doe ik eigenlijk niet zo heel vaak meer. Heel onterecht, want de Indische keuken is heerlijk. Het enige nadeel is dat het vaak wel veel werk is (qua snijden). Mijn man is niet zo’n liefhebber van vis vanwege de graten en dus maak ik bijna nooit meer Pepesan. Maar wanneer hij late dienst heeft, kunnen de kleine meid en ik lekker vaak vis eten (al ben ik dan wel wat zuiniger met Spaanse peper en sambal).

Het graten dingetje…dat heb ik eigenlijk ook wel. Wanneer ik een verdwaalde graat tegen kom in mijn gerecht, haak ik al snel af. Ik vind het namelijk niet echt een leuke verrassing om die dingen in mijn tegen te komen. Eerder at ik om die reden ook niet echt graag vis. Maar nu heb ik van een aantal vissoorten geleerd waar de graten zitten en weet ik hoe ik mijn vis moet snijden om de graten te vinden, zodat ik die kan verwijderen. Bij een makreel zit deze in een kruis van kop naar staart.

Ingrediënten: 

  • 4 makrelen
  • 6 sjalotjes
  • 3 Spaanse peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el sambal oelek
  • 1 tl laos (galangawortel)
  • 1 tl kurkuma (geelwortel)
  • 5 kemiri noot
  • 1 citroengras
  • 6 salam blaadjes (of laurier)
  • 6 djeroek peroet blaadjes (citroenblad)
  • 1 tl suiker
  • zout
  • citroensap

Bereiding:

Ontschub de makrelen (of laat dit door de visboer doen..dit is namelijk best een rotklus).

Snijd de kop en de staart van de makrelen af (ook dit kun je door de visboer laten doen).

Open de buik en verwijder de ingewanden en eventueel ook het kuit (en ook dit kun je weer door de visboer laten doen).

Was de makrelen goed en laat ze even uitlekken.

Wrijf met een vijzel de kemiri noot en de tenen knoflook heel fijn.

Snijd de sjalotjes fijn.

Doe de gesneden sjalotjes, sambal, laos. kurkuma, zout, citroensap en suiker erbij.

Snijd de Spaanse peper grof en voeg ze toe.

Meng alles goed.

Wrijf de makrelen in met het mengsel.

Leg de makrelen twee aan twee op bakpapier, samen met de blaadjes en het mengsel.

Snijd het citroengras in plakjes en verdeel deze over de twee pakketjes.

Vouw  het bakpapier om de makrelen als mooie pakketjes.

Doe de pakketjes in de oven op 180 garden. Laat ze ongeveer een ½-¾ uur gaar bakken.

Kijk hier voor meer recepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.