Recept: ‘Gezonde’ snoepjes

Snoepjes zijn erg lekker en snoepen is dan ook onweerstaanbaar. Maar met al die suikers en kleurstoffen die in de meeste snoepjes zitten, geeft snoepen al snel een schuldgevoel of zorgt het voor een slechter gebit. Allebei zijn niet leuk. Maar wat als snoepen niet zo slecht zou zijn; dat het hoofdzakelijk uit fruit zou bestaan en geen suiker of kleurstof bevat? Ik ging met twee zeer geïnspireerde en gemotiveerde kleine meiden aan de slag, want gezonde snoepjes betekent dat je heel veel snoepjes mag eten…toch?

Eerst kozen we de smaakjes. Aardbei werd als eerste genoemd. Daarna volgden appel, sinaasappel en peer al snel. Aan mij de taak om er nog een ‘bijzondere’ draai aan te geven. De uiteindelijke smaken zijn geworden: aardbei & vanille, appel & kardemom,  sinaasappel & kaneel, peer. Peer heb ik neutraal gelaten zodat we gelijk konden testen hoe sterk de smaak van het fruit er nog uit springt nadat het verwerkt is. Bij het recept staan nog meer smaakjes die erg lekker zijn, zodat je alvast 10 ideetjes hebt voor heerlijke snoepjes.

Doordat deze snoepjes nog best gezond zijn, kun je ze ook als verrassing meegeven naar school of maken voor een traktatie. Voor een traktatie zou je allemaal verschillende smaakjes in verschillende vormen kunnen maken en deze leuk inpakken.

Wij hebben gelatine gebruikt, omdat dit stevig wordt zonder dat dit buiten de koelkast smelt. Je zou ook agar agar kunnen gebruiken, maar dit blijft dus minder lang stevig buiten de koelkast.

Ingrediënten:

Aardbei & vanille

  • 100 ml pure aardbeiensap of 100 ml aardbeienpuree
  • 50 ml agavesiroop
  • 1 tl vanille extract

Appel & kardemom

  • 100 ml pure appelsap of 100 ml appelpuree
  • 50 ml honing
  • 1 snufje kardemompoeder

Sinaasappel & kaneel

  • 100 ml pure sinaasappelsap
  • 50 ml honing
  • 1 snufje kaneel

Peer

  • 100 ml pure perensap of 100 ml perenpuree
  • 50 ml agavesiroop

Citroen & munt

  • 100 ml pure citroensap
  • verse munt (1-2 blaadjes is  voldoende)
  • 50 ml honing

Kers & chocolade

  • 100 ml pure kersensap of 100 ml kersenpuree
  • 1 tl chocolade (fijngestampt)
  • 50 ml agavesiroop

Ananas & kokos

  • 50 ml pure ananassap of 50 ml ananaspuree
  • 50 ml kokosmelk
  • 50 ml honing

Mango & gember

  • 100 ml pure mangosap of 100 ml mangopuree
  • 10 ml gembersiroop
  • 40 ml honing

Banaan & avocado

  • 50 ml bananenpuree
  • 50 ml avocadopuree
  • 50 ml agavesiroop

Komkommer, munt & limoen

  • 50 ml komkommerpuree
  • 50 ml limoensap
  • verse munt (1-2 blaadjes is  voldoende)
  • 50 ml honing

Bereiding:

Wanneer je het fruit kunt persen, pers je het sap er uit. Anders snijd je het in stukjes en pureer je het (wel zonder schil en zonder pitjes en dergelijke). Zorg voor 100 ml aan sap/puree.

Voeg een klein beetje vanille, kardemom, kaneel…of wat dan ook toe voor een extra smaakje. Pureer dit mee met het sap of puree.

Voeg 50 ml honing of agavesiroop toe en roer dit goed door elkaar.

Week de blaadjes gelatine in koud water.

Verhit het mengsel in een steelpannetje (het hoeft niet heet te worden, maar gewoon warm genoeg dat de gelatine smelt).

Roer de blaadjes gelatine er om de beurt door.

Wanneer alles door elkaar geroerd is en de gelatine goed gesmolten is, kun je deze in siliconen ijsklontvormpjes gieten. In principe maakt het niet uit welke vorm ze krijgen…al is een vorm met veel hoekjes wel lastig bij het er uit halen. Als Lego fan moesten we hier natuurlijk Lego snoepjes maken. Dit zijn oorspronkelijk 2×4 blokjes, maar deze hebben we doormidden gesneden zodat het 2×2 blokjes werden.

Leg de vormpjes goed recht in de diepvries, hier laat je ze ongeveer een uur in zitten. In de koelkast werkt overigens ook prima hoor, alleen moet je dan twee tot drie uur wachten.

Haal de snoepjes heel rustig en voorzichtig uit de vormpjes. Ik heb eerst een beginnetje gemaakt door langs de rechte zijden te snijden met een mesje.

Variatie:

Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken, zowel puree als sap doet het prima. Je kunt ook variëren door er yoghurt door te roeren of kwark (zorg er dan voor dat het vloeibare samen 100 ml is). Of doe er verse munt door. Of combineer fruit, dat is ook erg lekker. En voel je je wat experimenteel? Gebruik dan groente of combineer groente met fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kijk hier voor meer recepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.