Zelf gemaakt: Mobiel (sterren en maan)

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Met klei’ en liet ik je zien hoe je een nachtlampje kunt maken in de vorm van een elfenhuisje (of kabouterhuisje). Deze week is het thema ‘Quotes’ aan de beurt. Ilse gaat kurken onderzetters handletteren, Melanie laat zien hoe je creatief met quotes kunt zijn en ik vertel je stap voor stap hoe je een mobiel kunt maken.

Een tijdje geleden vertelde ik hoe ik een aantal dingen voor op de commode maakte. Ik WP_20180630_07_08_11_Pro (2)had nog wat stof over en maakte er ook een dekentje bij door een stuk wol van 100×150 cm te festonneren. Maar ik had nog steeds wat restjes stof over en dus maakte ik er nog een mobiel bij. Deze mobiel bestaat uit een maan met vier sterren en vier wolken, maar ik miste nog iets: een quote. Dit hele setje maakte ik voor een vriendin die in een band zit en dus schreef ik een bijpassende quote op de maan: Schijn als de maan en wees een ster.

Aan de slag

Voor het maken van de mobiel heb je het volgende nodig:

De maan

WP_20180707_10_04_33_Pro (2)Neem het patroon van de maan over op de stof, dit moet een stof zijn waar je goed op kunt schrijven (als je er een quote op wilt schrijven). Houdt rekening met 1 cm naadwaarde. Dit is een smalle maan. In het patroon heb ik de maan al iets breder gemaakt, maar je kunt hem zo breed (of smal) maken als dat je zelf wilt. Houd er rekening mee dat de maan in werkelijkheid iets smaller wordt dan het patroon doordat je hem vult.

Neem het patroon ook in spiegelbeeld over op de stof.

Schrijf de gewenste tekst op een helft van de maan. Als je het lastig vindt om dat netjes te doen (net als ik), dan kun je eerst de tekst uitprinten. Let er dan wel op dat de tekst op de stof past. Het stukje papier speld je precies achter het stouje stof vast. Houd het tegen het raam en zet hele kleine stipjes naast elkaar over de tekst. Zo krijg je de tekst er super strak op.

Na zes uur strijk je de achterkant van de stof 5 minuten lang op katoenstand. Nu is de tekst waterbestendig bij 30 graden.

Speld een stukje koord (ik nam hiervoor 12 cm) vast aan de bovenkant van de goede kant van de maan. Ik deed dat ietsje links van de rechterkant in het midden.

Naai het koordje vast.

Leg de andere helft van de maan er op, met de goede kanten naar binnen.

Naai langs de rand, maar houd ongeveer 3 cm open (ik deed dat in het midden van de maan aan de rechter kant, zodat het minder mooie stukje niet aan de buitenrand zit).

Keer de maan binnenstebuiten.

Vul de maan met kussenvulling.

Naai het open stukje netjes met de hand dicht.

*Ik heb nog een strikje op de maan genaaid, omdat dit strikje ook bij de bijtring terugkomt.

Hang de maan in het midden van de mobiel op.

De sterren

WP_20180707_10_05_36_Pro (3)Neem het patroon van de ster 8x over op de stof, ik gebruikte hiervoor wafelkatoen. Houdt rekening met 1 cm naadwaarde.

Speld een stukje koord vast aan de bovenkant van de goede kant van de ster. Ik naam 2x 12 cm en 2x 8 cm.

Naai het koordje vast.

Leg de andere helft van de ster er op, met de goede kanten naar binnen.

Naai langs de rand, maar houd ongeveer 3 cm open (ik deed dat aan de onderkant, zo krijg je ook geen ruzie met het koordje tijdens het naaien).

Keer de ster binnenstebuiten.

Vul de ster met kussenvulling.

Naai het open stukje van de 2 sterren met het korte koord netjes met de hand dicht.

De wolken

WP_20180707_10_05_00_Pro (3)Neem het patroon van de wolk 4x over op de stof, ik gebruikte hiervoor wol. Houdt rekening met 1 cm naadwaarde.

Neem het patroon 4x over in spiegelbeeld.

Speld een stukje koord vast aan de bovenkant van de goede kant van de wolk. Ik naam 2x 12 cm en 2x 8 cm.

Naai het koordje vast.

Leg de andere helft van de wolk er op (die in spiegelbeeld), met de goede kanten naar binnen.

Naai langs de rand, maar houd ongeveer 3 cm open (ik deed dat aan de onderkant, zo krijg je ook geen ruzie met het koordje tijdens het naaien).

Keer de wolk binnenstebuiten.

Vul de wolk met kussenvulling.

Naai het open stukje van de 2 wolken met het korte koord netjes met de hand dicht.

Wolken en sterren

Speld de onderkant van de open wolken en sterren dicht, met het koordje van de andere wolken en sterren er in. Onder de wolken komen sterren te hangen. Onder de sterren komen wolken te hangen.

Naai de gespelde stukken met de hand dicht en zorg er voor dat je het koord telkens goed vast zet.

Hang de wolken en sterren om en om op aan de mobiel.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.