Recept: Tarte tatin

De appeltjes en peertjes hangen in de bomen en dus is het tijd voor een heerlijke taart met appel of peer. Als je zelf een appelboom hebt of een perenboom dan weet je vaak van gekkigheid niet meer wat je met al die appels en peren moet doen. Uiteraard kun je appelmoes maken (of perenmoes), maar je kunt ook een heerlijke simpele tarte tatin maken. Ik blijf dit een spannende taart vinden, want je weet pas bij het omdraaien van de taart of hij echt gelukt is. Ach, en als hij niet zo mooi blijkt te zijn, dan kun je er altijd nog een heerlijke klodder zelfgemaakte slagroom op doen.

Ingrediënten: 

 

Deeg

  • 200 gr bloem
  • 1 el suiker
  • 100 gr boter
  • 1 ei

Vulling

  • 6 appels of 10 peren
  • 100 gr suiker
  • 50 gr boter

Bereiding:

Deeg

Voor 320 g deeg zeef je 200 g bloem in een grote mengkom.

Voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 gram boter en 1 ei toe.

Kneed het deeg met de hand tot het een samenhangend deeg is. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe.

Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast.

Taart

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de appels/peren, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit.

Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan (ongeveer 28 cm Ø) op laag vuur.

Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de appel/peer erbij; leg de stukjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan.

Laat het daarna nog 5 minuten op het vuur staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de appel wel is begonnen met karameliseren.

Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de appel. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

Bak de Tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is.

Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait, maar wacht niet tot volledig is afgekoeld, want dan komt de taart niet meer goed los.

Kijk hier voor meer recepten.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.