Zelf gemaakt: Speeltentje voor in de tuin

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Slaapkamer’ en liet ik je zien hoe je alles voor op de commode kunt maken. Deze week is het thema ‘In de tuin’ aan de beurt. Ilse gaat met denne-appels bloemen knutselen, Melanie laat zien hoe je beelden en schilderijen geschikt maakt voor buiten en ik maakte een speeltentje voor in de tuin.

Buiten spelen is erg leuk, maar een plek om je even terug te trekken in de tuin is ook erg fijn. En een schaduwplek is ook niet verkeerd. Deze twee kun je combineren door een speeltent in de tuin neer te zetten. Deze tent is ruim tijdens het spelen en kan makkelijk opgeborgen worden in de schuur, doordat hij dicht te klappen is. Ook het opzetten van de tent kost je hooguit een minuut.

Aan de slag

Voor het maken van de speeltent heb je het volgende nodig:

WP_20180704_17_13_56_Pro (3)Teken de patronen zoals aangegeven in de afbeelding hiernaast, aan de bovenkant (dit kan eventueel gelijk op de stof). Let er trouwens op dat je de patroontjes van de stof (als je die hebt) niet op de kop of gedraaid krijgt. Voor de ‘deuren’ moet je dan ook het patroon omdraaien, want deze staan stofbesparend op de tekening en dus voor stof die op de kop hetzelfde is. De originele afbeelding kun je duidelijker bekijken/uitprinten, deze staat in de lijst van benodigdheden.

Zaag de latjes op maat, deze afmetingen staan op de afbeelding (onder).

Het tentdoek

Knip de delen uit de stof.

Naai biaisband langs de lange rechte zijde van de beide driehoekige delen .

Naai de twee rechthoeken aan elkaar langs de lange zijde (met de goede kanten op elkaar). Let er op dat het patroon van de stof de goede kant op ligt, de naad wordt de bovenkant.

Naai de driehoek in de rechthoeken, met de schuine kanten op de zijkanten van de rechthoeken. De punt komt op de naad van de rechthoeken. Ook hier naai je met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee andere driehoekjes op de andere kant met de goede kanten op elkaar. Je naait hier ook de schuine zijde op de zijkanten van de rechthoeken.

Speld de bovenkant van de ‘deur’ naast elkaar vast, dus niet op elkaar! Ik heb ongeveer 20 cm genomen.

Naai dit stuk met een brede zigzag aan elkaar vast en sluit af met een knoopsgatsteek 2/4.

Maakt 2 lintjes voor de ‘deur’. Ik heb deze ongeveer 15 cm lang gemaakt. Zorg er voor dat de uiteinden netjes afgewerkt zijn.

Naai de lintjes naast de deur vast op gelijke hoogte. Ik naaide ze ongeveer op de helft van de ingang.

Maak een dubbele knoop in het uiteinde van de lintjes, zodat de knoop wat dik is.

Naai lusjes van elastiek aan de binnenkant van de tent op dezelfde hoogte als de lintjes. Maak deze lusjes niet te groot, zodat de knoop van de lintjes er goed in blijft zitten.

Zoom de onderkant van het tentdoek twee maal om.

Het houten frame

Schuur de latjes goed glad, schuur alle hoekjes ook stomp, zodat deze niet snel gaan splinteren.

Schroef de latjes op elkaar, zoals aangegeven op de afbeelding. Boor de gaatjes voor, zodat de latjes niet gaan splijten.

Schroef de scharnieren tussen de twee frames, op de bovenkant. Boor ook hier eerst de gaatjes voor.

De speeltent

Zet het frame iets uit elkaar.

Trek het doek er over.

WP_20180616_10_37_48_ProSpreid de ‘poten’ zodanig, dat het doek goed om het frame zit. Wanneer de ‘poten’ te ver uit elkaar staan, zal de ‘deur’ niet mooi sluiten (zoals hier op de foto). Staan ze te dicht bij elkaar, dan hangt het doek niet mooi om het frame. Maar hoe het frame ook staat, als het doek er enigszins fatsoenlijk omheen zit, functioneert de tent zeker.

Als het goed is, is het frame net iets te lang. Teken langs de onderkant van het doek op het frame, in 1 hoek.

Haal het doek er even af.

Maak de onderste latjes los.

Zaag de hoek af op de getekende lijn.

Trek Het afgezaagde stukje over op devandere hoeken…let goed op dat je parallel blijft bij de hoek op dezelfde framehelft en spiegelt bij de andere framehelft.

Schroef de onderste latjes er weer tussen.

Nu kan het doek er weer over en past hij precies.

Je kunt het frame eventueel vast zetten door een langere windhaak te plaatsen op het frame. Doe dit dan aan de binnenkant van de tent, achter het dichte stuk van de voorkant van het doek (het stuk met de zigzag), op de juiste hoogte. De hoogte kun je het beste bepalen door de tent eerst op te zetten en te kijken waar de windhaak precies past.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

2 Comments

  1. That’s really cute. kids love tents – mine included, but sadly we don’t have a garden. We’ve tried keeping a tent in our living room when they were smaller, but it didn’t work out very well…
    Thank you for joining The Really Crafty Link Party. Pinned.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.