Zelf gemaakt: Alles voor op de commode

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Vakantie’ en liet ik je zien hoe je een auto-organizer kunt maken. Deze week is het thema ‘Slaapkamer’ aan de beurt. Ilse laat zien hoe je een eenhoorn maakt, Melanie van BMellow maakt een kussen en ik laat je zien hoe je een hoesje voor het aankleedkussen, luiermand, hoesje voor de billendoekjes en een rammelaar/bijtring voor de allerkleinste maakt. Zo heb je alles mooi in één thema.

Een tijdje terug liet ik je al zien hoe je alles voor in het bedje kunt maken. Maar de commode staat in diezelfde slaapkamer en je wilt toch eigenlijk wel het liefst dat alles matcht. En dus maakte ik alles voor op de commode.

Dit setje hoeft natuurlijk niet voor je eigen babykamer femaakt te worden, het is ook nog eens een handig kraamcadeau. Het is dan alleen wel handig om dit in goed overleg met de ouder(s) te doen, zodat je de juiste stofjes in de juiste kleuren gebruikt.

De meiden zijn de commode wel ontgroeit, dus maakte ik dit setje voor een vriendin die nog niet zo lang geleden is bevallen van een meisje. De kleuren van haar slaapkamertje zijn oudgroen in combinatie met gebroken wit en roze.

Aan de slag

Voor het maken van het hoesje voor het aankleedkussen, luiermand, hoesje voor de billendoekjes en rammelaar/bijtring heb je het volgende nodig:

WP_20180627_21_41_31_Pro (3)Teken de patronen zoals aangegeven in de afbeelding hiernaast. De originele afbeelding kun je bekijken/uitprinten (de afbeelding is namelijk zo niet echt leesbaar), deze staat in de lijst van benodigdheden…samen met het patroon voor de rammelaar/bijtring. De hoogte van de onderkant van het hoesje oor het aankleedkussen staat er niet op, omdat je deze hoogte zelf kunt bepalen. Ik heb hem 15 cm hoog genomen.

Hoesje voor het aankleedkussen

WP_20180627_19_01_11_Pro (2)Neem het patroon over op de stof. Let er op dat je 1 cm extra rondom neemt voor de naden. Kijk goed welke stof je voor welke delen wilt nemen. Wanneer er een patroon op de stof staat, moet je ook letten op de richting van het patroon. (Ik nam voor het liggedeelte wafelbadstof en voor de rand aan de onderkant wafelkatoen.)

Knip alle delen uit.

Naai eventueel een kanten lint/band langs de rand, ongeveer twee cm van de kant.

Naai de twee zijkanten aan de lange kant van de bovenkant, met de goede kanten op elkaar. Let er op dat je ook de schuine kanten op elkaar naait.

Naai de onderste rand in elkaar: naai de korte en lange delen om en om op elkaar (met de goede kanten telkens op elkaar), naai de uiteinden ook weer op elkaar (met de goede kanten op elkaar).

Naai de onderste rand langs de onderkant van het hoesje.

Zoom de onafgewerkte kant enkel om.

Zoom deze kant nogmaals om, maar dan iets breder, zodat het elastiek er door past (laat een stukje van 2 cm open).

Rijg het elastiek er door.

Doe het hoesje om het aankleedkussen.

Trek het elastiek zodanig aan dat de hoes netjes om het aankleedkussen zit.

Leg een knoop in de uiteinden van het elastiek.

Knip het overige elastiek af.

Naai het laatste stukje nu ook dicht, uiteraard nadat je het hoesje van het aankleedkussen hebt gehaald.

Luiermand

WP_20180627_18_59_20_Pro (2)Neem het patroon over op de stof. Let er op dat je 1 cm extra rondom neemt voor de naden. Kijk goed welke stof je voor welke delen wilt nemen. Wanneer er een patroon op de stof staat, moet je ook letten op de richting van het patroon.

Knip alle delen uit.

Leg de delen voor het buitenste mandje op het vlieseline en speld dit vast.

Knip het vlieseline uit, gelijk aan de stof.

*Normaal zou je het vlieseline vaststrijken, maar met wol en wafelkatoen lukt dat niet. Ik heb deze gewoon telkens met het wol mee genaaid, aan de achterkant van het wol, dat gaat eigenlijk prima.

Naai de zijkanten van wol op elkaar langs de zijkanten (met het vlieseline er dus achter), met de goede kanten op elkaar.

Wanneer alle vier de zijkanten aan elkaar zitten, naai je de uiteinden ook nog aan elkaar met de goede kanten op elkaar. Zo heb je een soort van vierkant.

Naai de onderkant in het ‘vierkantje’. Naai eerst twee overstaande zijden er in en daarna de andere twee overstaande zijden.

Keer het mandje binnenstebuiten.

Naai nu het binnenste mandje in elkaar. Dit doe je op dezelfde manier als het buitenste mandje…alleen naai je nu geen vlieseline mee.

Naai netjes langs de onafgewerkte kant met een zigzag.

Zoom deze kant enkel om.

Naai eventueel een kanten lint/band langs de rand.

Zet het binnenste mandje in het buitenste mandje.

Speld de binnenmand aan de binnenkant vast aan de buitenmand.

Naai langs de rand van de binnenmand (aan de binnenkant is het makkelijkst).

Vouw het te lange deel van de binnenmand over de buitenmand.

Hoesje voor de billendoekjes

WP_20180627_18_59_48_Pro (2)Neem het patroon over op de stof. Let er op dat je 1 cm extra rondom neemt voor de naden. Kijk goed welke stof je voor welke delen wilt nemen. Wanneer er een patroon op de stof staat, moet je ook letten op de richting van het patroon.

Knip alle delen uit.

Leg alle delen (behalve de sierstrookjes) op het vlieseline en speld dit vast.

Knip het vlieseline uit, gelijk aan de stof.

Naai de zijkanten van wol op elkaar langs de zijkanten (met het vlieseline er achter), met de goede kanten op elkaar.

Wanneer alle vier de zijkanten aan elkaar zitten, naai je de uiteinden ook nog aan elkaar met de goede kanten op elkaar. Zo heb je een soort van vierkant.

Naai biaisband langs een lange zijde van de beide delen van de onderkant.

Leg de twee delen van de onderkant op de bovenkant. Schuif de randen met biaisband zodanig over elkaar, dat de andere zijkanten gelijk zijn met de bovenkant.

Naai de overlappende stukken van de onderkant even snel vast (dicht langs de kant).

WP_20180627_19_14_30_Pro (2)Naai de onderkant in het ‘vierkantje’. Naai eerst twee overstaande zijden er in en daarna de andere twee overstaande zijden.

Keer het hoesje binnenstebuiten.

Naai de zijkanten van de sierband om en om op elkaar langs de zijkanten (zonder vlieseline er achter), met de goede kanten op elkaar.

Wanneer alle vier de zijkanten aan elkaar zitten, naai je de uiteinden ook nog aan elkaar met de goede kanten op elkaar. Zo heb je een soort van vierkant.

Naai netjes langs een kant met een zigzag.

Zoom deze kant enkel om.

Naai eventueel een kanten lint/band langs de rand.

Zet het vierkantje langs de bovenkant van het hoesje, met de afgewerkte kant naar beneden, met de goede kant naar buiten.

Speld het sierrandje vast langs de bovenkant.

Naai het sierrandje vast.

Keer het hoesje weer binnenstebuiten.

Naai biaisband vast langs het gat van de bovenkant. Ik heb het biaisband eerst dubbelgevouwen, toen rondom er om gevouwen en vastgespeld en tot slot vastgenaaid.

Naai de bovenkant in het ‘vierkantje’. Naai eerst twee overstaande zijden er in en daarna de andere twee overstaande zijden.

Keer het mandje binnenstebuiten.

Rammelaar/bijtring

WP_20180627_18_59_56_Pro (2)Neem het patroon over op de stof. Let er op dat je 1 cm extra rondom neemt voor de naden (behalve voor de neus). Kijk goed welke stof je voor welke delen wilt nemen. Wanneer er een patroon op de stof staat, moet je ook letten op de richting van het patroon.

Knip alle delen uit.

Naai de dele van de oren op elkaar, laat de recht kant open.

Keer de oren binnenstebuiten.

Naai de oren op de kop langs het hoofd van de poes.

Naai met de hand de neus vast op het hoofd.

Borduur de ogen en mond in het hoofd.

Leg de twee hoofden op elkaar, met de goede kanten naar elkaar.

Naai langs de rand het hoofd dicht…op een stuk van ongeveer 3 cm na (aan de onderkant).

Keer het hoofd binnenstebuiten.

Vul het hoofd met kussenvulling en doe het rammelkraaltje er ook in (zorg er voor dat de vulling om het rammelkraaltje zit.

Naai de onderkant netjes dicht.

Naai de lijnen op de pootjes.

Leg de twee lijfdelen op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Naai het langs de randen dicht, maar laat een stukje open in het midden van de lange kant.

Keer het lijfje binnenstebuiten.

Naai rondom het lijfje netjes.

Knip het klittenband even lang als de lang zijde van het lijfje.

Knip het klittenband door midden, zodat de stroken smal zijn.

Naai de stukken klittenband op de lange kanten van het lijfje (denk er wel om dat de harde kant aan de achterkant komt en het zachte deel op de voorkant).

WP_20180627_19_00_02_Pro (2)Maak het lijfdeel om de bijtring.

Bepaal waar je het hoofd vast wilt hebben.

Naai het hoofd vast op het lijfje. Ik heb dit met de hand gedaan terwijl het nog om de bijtring zat, zo kon ik goed zien of het hoofd op de juiste plek zou komen.

Naai eventueel een klein strikje heeeeeeel goed vast op het lijfje. Hiervoor haalde ik de poes wel even van de bijtring, zodat ik het met de naaimachine kon naaien. Hierna kan de poes weer op de bijtring.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

5 Comments

  1. That’s so pretty, I love it! My kids are older now, so I don’t need a changing table anymore, but I’m saving this post for future reference as this set is a perfect homemade gift for new mothers.
    Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.