Dodow

Het wordt laat donker en voor mij betekent dat dat ik slecht in slaap kan komen. Dan staar ik soms wel uren naar het plafond (ik ken inmiddels elk klein vlekje) en schiet er van alles door mijn hoofd. Dat is niet zo fijn natuurlijk wanneer je erg moe bent en niets liever wilt dan slapen. Dodow kan helpen om sneller in slaap te komen.

Lees ook: Oververmoeid of burn-out…beide liggen ze al snel op de loer als ouder zijnde van jonge kinderen.

Wat is Dodow?

Dodow is een licht-metronoom die er voor zorgt dat jij jouw ademhaling aanpast. Het lampje zit in een klein rond doosje waarvan de bovenkant een soort touchscreen is. De kleur is wit waardoor hij niet zal misstaan op het nachtkastje.

Hoe werkt het?

Je stelt Dodow in door middel van het touchscreen op de bovenkant. Door kortere en langere ‘tikjes’ ga je door een keuzemenu. Je kiest hoe fel je het lampje wilt (of hoe dof) en je kiest hoe lang je de licht-metronoom telkens zijn werk wilt laten doen (8 of 20 minuten). Wanneer je dit allemaal eenmaal hebt ingesteld, onthoud hij dit en staat hij klaar voor gebruik.

WP_20180522_23_21_20_ProDodow laat een blauw lichtje op het plafond schijnen die telkens dooft en weer feller wordt, dit gaat in een bepaald tempo. Het is de bedoeling dat jij jouw ademhaling synchroon laat lopen met het lampje. Dit tempo zorgt er voor dat jouw hartslag naar beneden gaat (in rust-modus) en daardoor komt jouw lichaam tot rust. Zodra jouw lichaam tot rust komt, val je als snel in slaap. Doordat je bezig bent met het kijken naar het lampje en met het ademhalen in een bepaald tempo, flitsen al jouw gedachten ook niet door het hoofd. Zo raak je ook niet afgeleid en blijf je gefocust bezig met het slapen.

Of het ook voor kinderen werkt, is mij onbekend, maar voor deze mama werkt het in ieder geval wel. Ik kan mij voorstellen dat Dodow voor volwassenen is, omdat kinderen en volwassenen een ander ademhalingsritme hebben.

Is het nog niet helemaal duidelijk? Dan kan dit filmpje over Dodow misschien nog een beetje duidelijkheid geven.

Wat vind ik er van?

Dodow is compact en ziet er mooi uit. Het is even wennen om hem in te stellen en aan te wp_20180522_23_21_00_pro.jpgzetten, maar daarna gaat het eigenlijk al heel snel heel makkelijk. De lamp is voor mij wel iets aan de felle kant, en dat terwijl ik hem op de minst felle stand heb staan. Ik moet er ook echt voor zorgen dat het kastje zelf niet in mijn gezichtsveld staat, maar dat is al makkelijk opgelost door hem op de grond neer te zetten.

Ook is het even wennen om een andere ritme aan te houden voor de ademhaling dan dat je normaal gesproken hebt. Het voelt eerst een beetje tegen de natuur. Maar wanneer je je er aan toegeeft, verneem je het affect al snel. Je komt in een soort meditatie ‘state of mind’ en dat is heel rustgevend.

Of de kleur blauw handig is, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Van blauw licht is het namelijk bewezen dat het er voor zorgt dat je minder snel in slaap valt. Vandaar dat je ook beter niet meer op een scherm kunt kijken voordat je gaat slapen. Maar ondanks de blauwe kleur, viel ik toch vrij snel in slaap.

Voor mij werkt het dus en dat is uiteindelijk waar het om gaat. Ik merk ook dat ik sneller in een diepere slaap kom en dat geeft uiteindelijk een stuk meer rust.

Wat kost Dodow en waar is het te koop?

Dodow is te koop via de website van Dodow zelf en kost €49,00. Op zich is dat best veel voor een ‘lampje’, maar dat ‘lampje’ zorgt er wel voor dat je sneller in slaap komt en slaap is toch best wel kostbaar…vooral wanneer je kinderen hebt. Nu heb ik het geluk dat ik Dodow mocht testen via Sampleo en dus helemaal gratis heb.

Wat is Sampleo en hoe werkt het?

Sampleo is een platvorm waar producenten hun producten kunnen laten testen en waar mensen zich kunnen inschrijven om iets te testen. Als tester maak je een profiel aan en schrijf je je in voor het product wat je wilt testen. Er zijn telkens weer andere producten beschikbaar en deze zijn telkens beperkt beschikbaar.

Wanneer je gekozen wordt om te testen, krijg je het product toegestuurd en kan het testen beginnen. Het enige wat jij dan nog moet doen is een review schrijven op de website en aangeven waar je hebt gedeeld dat jij het product hebt getest. Jij mag dan trouwens het geteste product houden. Je hoeft overigens geen blogger te zijn om mee te kunnen doen, maar het mag wel.

Ikzelf vindt het wel een leuk concept. Zo kom je nog eens iets tegen wat je anders nooit tegen was gekomen. En dankzij Sampleo hebben wij Blooow mogen testen en nu dus ook Dodow.  Ik schrijf mij dan ook niet voor elk product in, maar alleen wanneer ik denk dat ik het echt iets vind…en voor mij werkt dat prima.

2 Comments

    1. Ik denk dat ze sowieso een ander ritme zouden moeten maken voor kinderen, gezien het tempo van de ademhaling van volwassenen en kinderen verschillen. Ik zou ook graag zien dat je de kleur zelf kunt kiezen…misschien iets voor de toekomst. Maar ik denk niet dat ie het ooit zal winnen van een computer😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.