Recept: Appelmoes

Vond jij dit als kind ook zo ontzettend lekker? Moest het bij jou echt overal op voordat je het op at? Dat is niet zo raar, want appelmoes smaakt lekker bij hartig en zoet. Ik vond het heerlijk door de vla. En met patatjes was dat ook altijd erg lekker…wel met mayonaise er bij natuurlijk. Appelmoes wordt door zijn veelzijdigheid vaak gegeten als sausje, nagerecht en als tussendoortje. Hoe dan ook, de meeste kinderen zijn er dol op.

Ondanks dat het best veel schil- en snijwerk is, is het leuk om te maken. Het hele huis ruikt ook heerlijk wanneer de appeltjes op het vuur staan. Alleen daarom is het al een genot om appelmoes te maken. Maar je eigen appelmoes eten is het ‘kersje op de taart’ (en vaak ook gezonder).

Ingrediënten:

  • appels
  • citroen
  • klein beetje water (of witte wijn als het niet voor kinderen is)
  • suiker
  • eventueel gember, kaneel, komijnpoeder en/of vanille.

Bereiding:

Schil de appels (afhankelijk van hoe veel je maken wilt en hoe groot de pan is).

Verwijder de klokhuizen.

Snijd de appels in blokjes.

Doe de blokjes in de pan.

Voeg sap van de citroen toe en een bodempje water/witte wijn.

Zet de pan op het vuur met de deksel er op (af en toe even kijken en roeren).

Wanneer de appeltjes wat glazig worden, kun je er fijngesneden gember, kaneel, komijnpoeder en/of vanille bij doen.

Wanneer dat er goed door zit en even mee heeft geprutteld, kan het suiker er bij. Hoe veel suiker je gebruikt dat is aan jou, de een houdt van zoet en de ander houdt van zuur.

Wanneer het suiker volledig is opgelost en de appeltjes goed zacht zijn, kun je de appeltjes fijn prakken of pureren (afhankelijk van of je met stukjes wilt of niet).

Laat de appelmoes afkoelen.

Doe de appelmoes in een afsluitbaar potje, zodat je hem niet gelijk helemaal op hoeft te eten.

knijpzakjes*Wanneer je stukjes pompoen (en worteltjes) mee laat pruttelen met de appeltjes, maak je een heerlijke snack voor baby’s en kleine kinderen. Deze kun je in een hervulbaar knijpzakje doen.

**Notitie: voor babys kun je beter geen kaneel of komijnpoeder toevoegen en niet te veel (of geen) suiker gebruiken. Een beetje gember is geen probleem en kan zelfs helpen tegen wagenziekte.

Kijk hier voor meer recepten.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.