Zelf gemaakt: lampenbolletjes van garen (crea-cross uitdaging)

Deze week doe ik weer mee aan de crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘recyclen’ en liet ik je zien hoe je langer van je bosje bloemen kunt genieten. Deze week is het thema ‘Garen’ aan de beurt. Ilse laat je deze week zien hoe je een eenhoorn tasje haakt, Melanie laat zien hoe je ‘string art’ maakt en ik laat je zien hoe je zonder al te veel geklieder lampenbolletjes maakt van garen en lijm…en lampjes.

Ik had zoiets al eens geprobeerd te maken vanuit een knutselpakket, dit was een vreselijk gesmeer. We hebben het toen ook niet afgemaakt, maar rechtstreeks in de container gemikt. Maar toch bleef ik het idee wel leuk vinden…ik had alleen de lijmbende er niet voor over, vooral al dat lijm aan je handen. Hierdoor vonden we het ook niet echt geschikt om met de oudste samen te doen. Toen stuitte ik op een filmpje van ‘5 Minutes crafts’, waar dit dus weer in voor kwam…maar dan zonder geklieder. Echt 5 minuten duurt het niet…misschien per ballon. Maar het is wel een stuk prettiger werken en prima te doen met jonge kinderen. (Ik had graag het filmpje gedeeld, maar ik kan hem dus nergens meer vinden. Wie hem vindt, deel de link dan even a.u.b. zodat ik hem hier kan plaatsen)

Toen stuitte ik nog op het probleem ‘waar laat ik die ballonnen drogen met een kleine WP_20180418_11_38_53_Probelhamel in de buurt die dol is op ballonnen en op balletjes’. Toen zag ik de wasrek die bij de wasmachine aan de verwarming hing…yes, de ideale plek. Zo hingen ze niet alleen veilig van de grijpgrage handjes, maar lagen ze ook niet ergens op te drogen waardoor je ruzie zou krijgen met de balletjes wanneer je ze gedroogd zou willen optillen. Dit ging perfect.

Aan de slag

Voor het maken van de lampenbolletjes heb je het volgende nodig:

  • vuilniszak
  • gekleurd garen
  • hobbylijm
  • een grote scherpe naald
  • waterballonnen
  • lampjes
  • een waslijn met wasknijpers om de bolletjes aan op te drogen

Leg een vuilniszak op je werkoppervlak.

Zet alles klaar op je vuilniszak en zorg er voor dat de waslijn en wasknijpers in je buurt zijn.

Blaas zo veel ballonnen op als dat je bolletjes wilt maken (en leg ook telkens een knoop in het uiteinde).

Rijg het garen door de naald.

Prik de naald door het flesje hobbylijm (dit hoeft niet door het midden, makkelijker is iets aan de aan de onderkant van het flesje).

Trek de naald, met het garen, rustig door het flesje lijm en leg het uiteinde van het garen op de ballon (de naald kun je nu beter verwijderen).

Trek telkens aan het flesje (houdt deze rechtop) en wikkel het garen met lijm rustig om de ballon door het flesje om de ballon te draaien.

Wanneer er genoeg garen om de ballon zit, knip je het garen af en plak je het uiteinde vast op het garen wat om de ballon zit.

Hang de ballon op aan de waslijn, zodat de lijm rustig contactloos kan drogen.

Wanneer de lijm goed droog is, kun je de ballonnen laten knappen. Als het goed is, blijven de garen dan netjes in de ‘ballonvorm’.

Haal de ballon uit de wirwar van garen en hang de bolletjes om kerstverlichting.

Nu kun je jouw mooie lampjes ophangen en genieten van het speelse effect van het garen.

PS: Ik had ze graag willen hangen aan ‘normale’ kerstverlichting, die ik twee weken geleden al had besteld…volgens de site zouden ze met 5-6 werkdagen geleverd moeten worden. Ik heb ze nog niet gezien en heb nog niets van ze vernomen…heel slecht van ‘Lampen online’ (ondertussen is er eindelijk contact geweest, ze moeten als het goed is volgende komen….lekker op tijd dan). Hoe dan ook, zodra ik ze aan de juiste lampjes heb, zal ik de foto met jullie delen zoals hij in de slaapkamer van de jongste komt te hangen. Die van de oudste gaan we natuurlijk samen maken.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan hier tussen de zelf-maak-ideetjes. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.