De eerste woordjes

Je kindje is in het begin nog niet zo spraakzaam…nou ja, op wat huiltjes na dan. Daarna wordt er wat gebrabbeld en na flink oefenen is het dan eindelijk zo ver. Je kind maakt voor het eerst echt bewust een woordje!

Dunstan babytaal

In het begin zijn er dus alleen nog maar wat huiltjes. Maar volgens Priscilla Dunstan uit Australië is er een verschil tussen de huiltjes. Ze zouden in vijf klanken verdeeld kunnen worden met elk een eigen betekenis:

 • Neh: Ik heb honger
 • Oeh: Ik ben moe
 • Eair: Ik heb darmkrampjes
 • Heh: Ik heb een vieze luier
 • Eh: Ik moet een boertje laten

Ik heb deze klankgroepen zelf ook ervaren en vond dat erg handig. Zo wist ik wat ze wilde en wist ik  hoe ik haar kon helpen. Ik heb alleen een kleine opmerking…ik mis de klanken voor ‘ik ben alleen’ en ‘ik moet spugen’ in dit verhaal.

Brabbelen

Na een tijdje breekt de tijd van de gezellige brabbeltjes aan. Meestal is dat rond de vier maanden. Je baby probeert jou van alles duidelijk te maken, maar je kunt er geen touw aan vast knopen. Soms zijn het woordjes die gebrabbeld worden, soms zijn het zinnen en als je kind op dreef is zelfs hele verhalen. Het klinkt erg gezellig en kan af en toe zelfs een beetje grappig zijn…geniet van deze periode, want deze fase is voorbij voor je het weet.

Het eerste woordje

Je kind heeft goed opgelet en aandachtig geluisterd. En ondertussen heeft het een heleboel klanken geoefend en dus is het tijd voor het eerste woordje. Dit gebeurt vaak rond de tiende maand. Meestal is het eerste woordje mama of papa. Dit is een handig woordje om te roepen, want ze hebben zo gelijk de aandacht van diegene die hen moet helpen…slimmerikken. Na het eerste woordje volgen er al snel meer en krijgt je kind de smaak van het spreken goed te pakken.

De eerste zin

Vanaf (gemiddeld) de achttiende maand zal je kleine kletskous woordjes beginnen te combineren en zinnen maken die uit twee woordjes bestaan zoals ‘ik slapuh’. Rond (gemiddeld) het tweede jaar worden de zinnen ietsje langer en complexer. De meeste kinderen praten rond hun derde jaar in korte correcte zinnen.

Taal stimuleren

Je kunt niet leren wat je niet ervaart en dat geldt ook voor jouw kind. Klets je baby lekker de oren van de kop en benoem alles wat je doet. Praat niet te snel en spreek duidelijk wanneer je iets zegt. Dat vind je misschien een beetje gek, maar je kleine vindt het erg fijn om jouw stem te horen en leert op die manier welke woordjes waarbij horen. Ook leert jouw kind op die manier dat taal bestaat uit zinnen en leert dan ook hoe die zijn opgebouwd.

Het is bewezen dat voorlezen ook erg goed is voor de taalontwikkeling. Lees je baby lekker een boekje voor. Je kind wordt lekker rustig van jouw stem en leert ondertussen vrolijk door hoe je woordjes en zinnen maakt.

Speel met klanken. Maak gekke geluidjes die jouw kind kan nadoen. Je zult zien dat de kleine het niet alleen grappig vindt, maar ook aandachtig kijkt en het vervolgens na gaat doen. Die vaardigheden kan de kleine daarna dan weer gebruiken om woordjes te vormen.

Wanneer je jouw kind begrijpt, bevestig dat dan door het juiste woord te benoemen…en dat in een korte zin. Als jouw kind dan bijvoorbeeld “bal” zegt, kun jij zeggen “ja, dat is de bal”. Geef de bal dan ook, zodat het praten ook gelijk beloond wordt. Je zult zien dat de kleine er heel blij van wordt dat jij hem begrijpt.😊

Ons verhaal

Onze kleine meid was al vroeg bezig met taal. Ze was dan ook erg gefrustreerd, omdat ze nog niet kon zeggen wat ze wilde.

Toen ze 1 maand oud was, had ze daarom maar zelf een paar basiswoordjes bedacht. Zo was ‘mah’ een borstje, ‘buh’ een plasje, ‘giej’ een scheetje, ‘goej’ een poepje en ‘buuuu’ een spuugje. Ze was erg consequent in het gebruik van die woordjes en dus begreep ik al vlot wat ze bedoelde…heel handig en het zorgde bij haar voor een beetje minder frustratie.

Maar deze manier van communiceren was haar nog niet goed genoeg. Toen ze 2 maanden oud was, begon ze stilletjes aan met het gebruiken van het woord ‘mama’ en niet lang daarna ook het woord ‘papa’. Hiermee kreeg ze iets sneller de aandacht en ook dat gaf haar weer een beetje meer rust.

Maar onze kleine sprinter vond dit allemaal nog niet snel genoeg gaan. Ze wist namelijk nog niet hoe je moest zeggen dat ze uit de box wilde of muziek wilde horen of wilde spelen. Ondanks dat ik de woorden altijd genoemde, kreeg ze deze niet uitgesproken. Ik leerde haar daarom een aantal babygebaren. Het duurde even, maar toen ze de gebaren begreep, werden ze vrolijk (en vaak) gebruikt. Na ruim 1,5 gebruikt ze een aantal gebaren nog naast de woorden.

De honger naar taal groeide toen ze met de kinderliedjes mee wilde zingen die ze altijd luisterde. Sindsdien gaat ze in een razend tempo. En met 21 maanden spreekt ze in korte zinnetjes en heeft ze een zeer ruim vocabulair.

Hoe snel ze zich ook over het algemeen ontwikkeld, haar vlotte taalontwikkeling is toch wel verreweg het fijnst. Het heeft hier gezorgd voor veel duidelijkheid en veel minder frustratie. Zij kan niet alleen ons dingen duidelijk maken, maar wij haar ook en dat is af en toe toch wel heeeeeeeeeel handig😉

 

3 Comments

 1. Ja, zo fijn als ze kunnen praten hè!
  Hier kwam de taalontwikkeling héél erg vroeg op gang bij de oudste, toen stonden we er niet bij stil… nu verklaart het zoveel!

  Ik vond het ook zo grappig dat ze alle drie een ander woord voor kapot hadden. Pakot, tapok en Katok …. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, wij zijn ook alert om onder andere haar vroege en snelle taalontwikkeling. Het is geen ‘garantie’, maar kan wel een voorbode zijn.

   Soms kramen ze de leukste versprekingen uit of gebruiken ze een woord net niet helemaal correct, dat zijn de leukste momenten.

   Heel bijzonder hoe verschillend woorden kunnen worden per individu.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.