De pretecho

Het moment dat je dat klein wondertje kunt zien terwijl het in jouw buikje leeft, is magisch. Je fantaseert vaak over hoe de kleine er nu uit zal zien…en dan, ineens…daar is ie…je bent op slag verliefd. Op die momenten is het heerlijk dat er zoiets is als een pretecho.

Wat is een pretecho?

Een pretecho is een echo die buiten de termijnecho’s valt en niet medisch is. Dit vindt meestal plaats op een speciaal bureau waar ze niets anders doen dan echo’s maken. De kamers zijn vaak wat gezelliger dan die in het ziekenhuis en ook wat ruimer. Ook mag je vaak mensen meenemen die ook graag kennis willen maken met de kleine. De meeste bureaus geven je foto’s mee en een usb met daarop een filmpje en wat foto’s. Zo kun je nog lang nagenieten van je prachtige baby.

Waarom zou je voor een pretecho kiezen?

Daarvoor zijn natuur veel verschillende redenen. Maar voor de meesten geldt denk ik wel dat ze hun kind gewoon weer even willen zien. En sommige mama’s hebben een late termijnecho, waardoor ze nog langer moeten wachten voordat ze het geslacht te weten komen. En als je al een naam wilt kiezen en de babykamer klaar wilt maken, dan is het soms wel prettig om het geslacht te weten.

Welke soorten zijn er?

Echo van LilianDe 2D- echo is een vrij standaard echo die je wel kent van je termijnecho. Je krijgt dan zwart-wit foto’s. Wanneer je kiest voor een geslachtsbepaling, is dat meestal een 2D-echo.

De 3D-echo is eigenlijk een beetje als de 2D- ecIMG-20151117-WA0003ho, maar dan in kleur en het heeft meer diepte. Je kunt dan echt een gezichtje zien en een voetje met teentjes.

De 4D-echo is het duidelijkst. Dit is een filmpje in kleur. Je ziet dan dus echt je kindje duimen, slapen, draaien, de hik hebben en reageren op tikjes op jouw buik of zelfs reageren op jouw stem.

Wat is de beste periode voor een pretecho?

Je termijnecho’s zijn rond de 10de week en de 20ste week. Daar dichtbij een afspraak maken is eigenlijk zonde van je geld.

Wanneer je naast de termijnecho’s ook een nekplooimeting laat doen (omdat het syndroom van Down in de familie zit of omdat je niet de jongste meer bent net als ik), vind deze vaak plaats tussen de 11e en 14e week. In deze periode een pretecho plannen is dus een beetje zonde van je zuurverdiende centjes.

Als je tijdens de pretecho een geslachtbepaling wilt laten doen, kun je dat beter vanaf de 17e week doen, omdat het dan zeker zichtbaar is (tenzij je kleine belhamel heeft bedacht zo te gaan liggen dat je het lekker toch niet kunt zien…en het is af en toe alsof ze het weten😉). Mocht dit het geval zijn, dan mag je vaak kosteloos op een ander moment terug komen.

Maar bedenk ook dat er na die 20ste week geen termijnecho meer zal komen (tenzij daar een medische reden voor is om dat wel te doen). Dan zou je dus Nog zo’n 20 weken moeten wachten voor je jouw mooie baby weer kan zien! Dat is heeeeeeeeel lang als je nieuwsgierig bent aangelegd😉.

Denk er wel aan dat je na de 32ste week geen mooie echo meer kunt krijgen, omdat je baby dan al zo groot is dat het wat ineengefrommeld in je buik zit. Ook past je kleine dan niet meer volledig op het beeldscherm.

Wees dus niet te vlot met de echo, maar wacht ook zeker niet te lang. Bedenk dus goed wat jouw reden is voor een pretecho en plan deze zorgvuldig…het is immers wel even een hele smak geld.

Wat zijn de kosten van een pretecho?

De termijnecho’s worden vergoed vanuit je basispakket en kosten dus niets. Maar omdat een pretecho niet medisch is, wordt deze niet vergoed door de verzekering. Je moet het dus helemaal zelf betalen.

Een 2D-echo en geslachtsbepaling kosten meestal iets van 35-50 euro.

Een 3D- en 4D-echo kosten vaak al snel 80-90 euro. Dat is een stuk duurder dan de 2D-echo, maar is vaak ook een stuk uitgebreider.

Thuis een pretecho maken

Het is mogelijk om thuis zelf een echo te maken. Dit is natuurlijk lang zo niet professioneel als bij een speciaal bureau, maar wel makkelijk. De Babywatcher is een echo-apparaatje die je kunt huren. Dat zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast, maar voor 62 euro kun je hem drie dagen huren. Je kunt dan drie keer per dag een echo maken en dat telkens maximaal 10 minuten. Het nadeel hiervan is het dat je zelf een verkeerde interpretatie kunt maken en jij je dan onnodig zorgen gaat maken. Het is dan ook niet bedoeld voor medische doeleinden…dus puur zodat jij je kleine wat vaker kunt zien.

Hoe verliep onze pretecho

Wij hebben onze echo ergens rond de 20ste week gedaan, omdat we pas in de 23ste week de termijnecho hadden en wij echt niet meer konden wachten op de geslachtsbepaling🙈

Wij kozen voor een uitgebreide echo met geslachtsbepaling. Beide opa’s en oma’s gingen met ons mee. We kwamen in een mooie ruime kamer met een aantal stoelen voor eventuele kijkers en natuurlijk een verhoogd bed voor de mama (in dit geval dus voor mij).

Ze liet alles zien en vertelde uitgebreid wat we allemaal zagen. Ook gaf ze extra informatie over de ontwikkeling. En toen kwamen we aan bij de geslachtsbepaling. Ze twijfelde geen seconden…het was overduidelijk…het is een meisje. “Joepieeeee”, riep mijn moeder het uit. We moesten lachen. Ze was duidelijk blij dat ze weer met jurkjes en strikjes in de weer kon en dat ze gezellig kon gaan knutselen…ze zag het blijkbaar al helemaal voor zich. Mijn schoonmoeder had meer gehoopt dat het een jongetje zou zijn en was dus een klein beetje teleurgesteld. Niet omdat ze meisjes niet leuk vindt hoor. Welnee, ze is dol op haar kleindochters. Ze had op dat moment alleen al drie kleindochters en maar één kleinzoon. En haar dochter kreeg ook een meisje (en later de andere dochter ook nog eens) Voor wat balans in de familie was een jongetje dus wat leuker geweest, daar geef ik haar groot gelijk in.

Na afloop kregen we het filmpje van de echo mee, samen met nog een aantal foto’s. Dat is natuurlijk erg leuk, want zo kun je er af en toe nog even naar kijken. Voor mij was het ook prachtig lesmateriaal gezien ik op dat moment voor de klas stond op een isk. Zo kon ik de leerlingen alles goed laten zien en duidelijk uitleggen.

Ik heb er absoluut geen spijt van dat wij een pretecho hebben gehad. Al vond ik het ergens wel een beetje jammer dat ik dit niet iets later had gedaan,omdat ik na de termijnecho dus nog best lang moest wachten voor ik onze kleine meid weer kon zien. Maar op deze manier de opa’s en oma’s vertellen wat het geslacht is, is ook wel erg bijzonder.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.