Help, ik zoek een oppas: Oppassen.nl

Als je een kind (of twee, of drie, of meer kinderen) hebt is het een kwestie van tijd dat je kind het even zonder jou moet doen. Dat kan zijn omdat je moet werken of omdat je een afspraak hebt waarbij kinderen niet heel erg handig zijn of gewoon omdat je even iets leuks wilt doen voor jezelf. Dan heb je dus iemand nodig die op jouw kind(eren) past.

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt je kind(eren) naar het kinderdagverblijf brengen of naar een gastouder wanneer je bijvoorbeeld moet werken. Of misschien schakel je de hulp in van je (schoon)ouders. of die lieve buurvrouw wanneer je er maar eventjes niet bent. Het kan allemaal.

Lees ook: De eerste keer naar het kinderdagverblijf

Maar wat als je oppas nodig hebt en dit allemaal geen optie is? 17097903_1241303762619987_6584014892379015288_oAls je iemand kent die op wilt (en kan) passen, dan is dat heel fijn. Maar niet iedereen is zo gezegend. Voor die papa’s en mama’s (of verzorgers) is oppassen.nl een optie. Hierop kun je razendsnel een oppas vinden in jouw buurt en kun je zelf kiezen wie jij het meest geschikt vindt.

Wat is Oppassen.nl

Oppassen.nl is een platform waar mensen zich kunnen inschrijven als oppas. Hierdoor kunnen ouders en verzorgers makkelijk een oppas vinden die bij hun in de buurt is. Dat klinkt niet alleen heel simpel, maar het is ook erg simpel. Naast de website hebben ze ook een app. Hier kun je, net als op de website, ‘elkaar vinden’…net als bij een datingsite.

Ze zijn dus geen bemiddelingsbureau, maar enkel een manier om elkaar te vinden. Zij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor de oppas die jij hebt gekozen, dat ben jij zelf.

Hoe werkt het?

Als je een oppas zoekt, kun je gelijk op de startpagina je postcode invullen. Hierdoor krijg jij de mensen te zien die zich in jouw buurt hebben opgegeven als oppas.

Vervolgens kun je een aantal variabelen invullen zoals de afstand, leeftijd, ervaring, type oppas, geslacht, voorkeur voor oppaslocatie, beschikbaarheid (ochtend middag namiddag avond), of de oppas zelf kinderen heeft, of de oppas rookt en welke taal de oppas kan spreken. Hierdoor kun je makkelijker een oppas vinden die aan jouw eisen voldoet.

Wil je in contact komen met een oppas, dan moet je je toch wel eerst aanmelden. Je maakt dan een profiel aan waarin je een aantal gegevens noteert en iets vertelt over je kind(eren). Ook voeg je een profielfoto/profielfilmpje toe. Je profiel moet je vervolgens verifiëren met een code. En dan kun je aan de slag.

Iedereen die zich heeft aangemeld, kan ‘badges’ verdienen. Hiermee willen ze stimuleren dat iedereen zo open mogelijk wat moet zorgen voor meer transparantie voor beide partijen. En natuurlijk willen ze hiermee ook zorgen voor meer bekendheid.😉

Elk profiel heeft een eigen inbox. Hier vind je al je communicatie terug. Ook kun je hier een intakeformulier vinden die je kunt gebruiken bij het eerste contact met je (potentiele) oppas…erg handig.

Zodra je afspraken maakt met de door jou gekozen oppas, komen deze te staan bij het tabblad ‘Afspraken’. Zo hoef je niet al je berichten door te spitten, maar heb je de nodige informatie snel bij de hand.

Verder kun je referenties aanvragen, krijgen en geven. Hierdoor wordt het voor de andere partij duidelijker met wie ze te maken hebben. Zo kan iedereen een betere keuze maken. Wanneer een oppas je goed bevalt, kun je deze niet alleen een positieve referentie geven, maar ook plaatsen in je favorietenlijst. Zo kun je deze leuke/goede oppas makkelijk weer terug vinden.

Mocht je gebruik gaan maken van een oppas, dan loopt de betaling niet via de website of app, maar via de oppas. Zoals al eerder gezegd, ze zijn geen bemiddelingsbureau en zorgen er enkel voor dat de beide partijen elkaar makkelijker kunnen vinden. Je regelt dus zelf de communicatie, de afspraken en de betalingen.

Dat klinkt allemaal leuk, maar wat is het addertje onder het o zo groene gras?

Je kunt geheel vrijblijvend rondkijken. Dat is natuurlijk erg prettig, want je wilt niet eerst moeten betalen voor iets om er vervolgens achter te komen dat je het niets vindt of dat er niet een eventuele geschikte oppas voor je tussen zit. MAAR je kunt enkel reacties plaatsen wanneer je een premium account hebt. Dit kost 9,95 euro per maand, waarbij de betaling verloopt via automatische incasso. Dit bedrag staat los van het bedrag wat je moet betalen aan de oppas. Je kunt trouwens op elk gewenst moment je premium account weer omzetten tot een basis account…en andersom. Wat wel handig is om te weten is dat wanneer je al contact hebt met een oppas, je nog wel op dat bericht kan reageren wanneer je geen premium account meer hebt.

Wil je meer weten?

Als je meer wilt weten over Oppassen.nl dan kun je natuurlijk gewoon naar de website gaan. Wil je iets meer zoekgemak op je telefoon, dan kun je ook de app dowloaden. Ook hebben ze een facebookpagina waar je naast informatie ook blogs kunt vinden die te maken hebben met het ouderschap.

Wat vind ik er van?

De website maakt mij ietwat verward. De website heet namelijk Oppassen.nl, maar op de site zelf wordt er gesproken over Babysits. Op facebook heet het weer Oppassen in plaats van Oppassen.nl. Wellicht is dit nog even een puntje waar aan gewerkt kan worden.

Verder is het een uitgebreid platform met een overzichtelijke website. Of de prijs in verhouding staat, dat beslist denk ik ieder voor zich. De een vind een tientje veel en een ander vindt het een peulschilletje. Prettig is dat je altijd weer kan overschakelen naar een basis account wanneer je er geen gebruik van maakt, zodat je geen onnodige kosten maakt. Ook kun je jouw account deactiveren wanneer je er geen gebruik van maakt. Zo blijven al gegevens, badges, en berichten bestaan voor wanneer je er later wel weer gebruik van wilt maken. En mocht je er echt geen gebruik meer van willen maken dan kun je jouw account altijd helemaal verwijderen (hiermee verdwijnen dus ook al je berichten enz.).

Ga ik er ooit gebruik van maken?

Misschien wel, maar wellicht heb ik het ook niet nodig. We gaan het zien. Nu in ieder geval nog even niet, omdat de kleine meid nu nog maar net begint te wennen aan het kinderdagverblijf en nu net een beetje zonder al te veel drama zonder mama kan😥. Daar gaan we dus niet te veel aan zitten rommelen. Maar mochten we in de toekomst geen oppas kunnen vinden, dan is het fijn om te weten dat dit platform bestaat.

Lees ook: Symbiose; samen één

Mijn advies

Als je gebruik maakt van een platform of bemiddelingsbureau, laat je dan goed inlichten over de mogelijkheden, rechten, plichten en risico’s. Wanneer je contact opneemt met een oppas (of dat nu via een platform of bureau is of niet), vraag dan een kennismakingsgesprek aan (het liefst zonder de kinderen, dat kan wanneer ze bijvoorbeeld op bed liggen). Stel dan kritische vragen zodat je niet met vragen blijft zitten die niet nodig zijn. Maak eventueel een kennismakingsafspraak zodat de oppas jouw kind(eren) kan leren kennen….en andersom. Op die manier kun je ook gelijk zien of er een ‘klik’ is of niet. Zo kun je jouw kind met een gerust hart achter kunt laten bij die oppas wanneer het zo ver is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.