Recept: Chips (van aardpeer)

De meiden zijn dol op chipjes, maar dat mogen ze natuurlijk niet altijd. Maar over zelfgemaakte chipjes doe ik toch iets minder moeilijk…en ze vinden het nog lekkerder ook.

De reden dat ik minder moeilijk over de zelfgemaakte chipjes, is niet geheel zonder reden. Natuurlijk streelt het mijn ego dat ze mijn chipjes zo lekker vinden. Maar ze zijn ook iets minder ongezond dat aardappelchipjes; het zetmeel van aardappel worden in je lichaam omgezet tot suikers, het zetmeel van aardpeer doet dat niet (met diabetes mag je deze chipjes dus wel). Het nadeel van aardpeer is alleen wel dat het de probiotica in je darmen stimuleert (al kan dat ook een voordeel zijn😉)…genieten met mate dus.

Deze chipjes zijn dus gemaakt van aardpeer, maar dat kan natuurlijk ook gewoon van aardappel of zoete aardappel…maar pastinaak, schorseneren, wortel of pompoen kan natuurlijk ook (waarom niet gelijk creatief zijn als je toch al een beetje out-of-the-box bezig bent).

Ingrediënten:

  • grote aardperen
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • takjes rozemarijn

Bereiding:

Schrob de aardperen goed schoon met een schoon nagelborsteltje en lauw water.

Verhit de olie in een wok (ik vind een wok handig omdat deze diep en breed is, maar een andere pan die tegen die hitte kan is ook prima).

Snijd een plakje van de aardpeer (1-1,5 mm, het liefst met een mandoline).

Wanneer je denkt dat de olie warm is, doe je dit plakje er in. Wanneer deze begint te ‘spetteren’, is de olie op temperatuur en kan het vuur op half hoog gezet worden.

Snijd een aardpeer in plakjes van 1-1,5 mm met de mandolie boveWP_20171225_12_49_47_Rich (2)n het vuur (kijk wel heeeeeeel goed uit voor je vingers en let op dat je je niet brandt aan de hete olie). Snijd anders op een snijplankje en laat de plakjes één voor één in de olie vallen.

Schep de plakjes af en toe een beetje op om er voor te zorgen WP_20171225_12_50_02_Rich (2)dan te niet aan elkaar vast gaan zitten, ik doe dit met een schuimspaan.

Zet ondertussen een vergiet met een schone theedoek er in klaar. Hier leg je alvast een takje rozemarijn in.

Maak ook je kruidenmengsel klaar in een bakje.

Wanneer het midden van het plakje ook ietsje is verkleurd, kunnWP_20171225_12_50_17_Rich (2)en de plakjes uit de olie worden geschept (dit duurt langer dan bij aardappeltjes). Deze laat je boven de pan een beetje uitlekken en doe je in de theedoek.

Strooi er een beetje van je kruidenmengsel over.

Doe een nieuwe lading in de pan, wanneer deze er bijna uit kan, doe je de WP_20171225_12_58_10_Rich (2)oude lading (met takje) in een bakje met keukenpapier. Je legt ook weer een nieuw takje rozemarijn in de theedoek voor de nieuwe lading.

Dit proces herhaal je tot je aardpeertjes op zijn of tot je vindt dat je genoeg hebt.

Als je nog wat kruiden over hebt, kun je dat er aan het einde nog over strooien en even voorzichtig husselen.

Kijk hier voor meer recepten

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.