Recept: Vanillewortels

Rauw als snack, door een salade, gekookt bij het diner, door de soep; het is allemaal heerlijk. De zoete, frisse, aarde smaak is geschikt voor zo veel…maar dit keer speelt hij de hoofdrol in een feestelijk bijgerecht voor bij het kerstdiner.

Ingrediënten:

  • 1 bos bospenen
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 vanillestokje (het liefst nog zacht)
  • bakboter
  • 2-3 el suiker
  • peper

Bereiding:

Schil de worteltjes (laat het loof er eventueel kort afgesneden aan)

Zet een grote koekenpan op het vuur.

Laat een flinke klont boter smelten in de pan.

Bak de worteltjes even kort aan alle kanten tot ze lekker boterig zijn.

Doe het takje rozemarijn er bij.

Snijd de vanille in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er uit met het mes.

Doe de zaadjes en het stokje in de pan.

Schep een paar keer om tot de vanille een beetje verdeeld is.

Zorg er voor dat de worteltjes zo plat mogelijk in de pan liggen.

Voeg water toe, tot de wortels net onder water liggen.

Laat de worteltjes bijna gaar koken op hoog vuur, draai tussendoor de wortels af en toe even voorzichtig om.

Wanneer het water voor de helft verdampt is, strooi je suiker over de worteltjes.

Laat het water nu verder weg koken tot er een vanillesausje overblijft (de wortels moet je af en toe even rustig los schudden in de pan, zodat ze draaien en het suiker goed blijft mengen met het water).

Wanneer de wortels beetgaar zijn en het water gereduceerd is tot een sausje, zijn de wortels klaar.

Voor je de wortels uit de pan haalt, haal je het vanillestokje er uit.

De rozemarijn kun je er in laten, maar deze kan er ook uit, maar met is toch wat lekkerder😉

Kijk hier voor meer recepten

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.