Recepten: Pompoentaart (pas op: verslavend!)

Dit is denk ik een van de gemeenste taarten die er bestaan. Hij is zoet en hij is hartig; een dodelijk lekkere combinatie. Het is zo’n taart waarvan je niet kan wachten om je vork er on te prikken. Na een puntje, wil je er eigenlijk nog wel een…en nog een…en nog een. Zelfbeheersing is dan ook echt een must bij het eten van deze taart (of veel mensen waarmee je hem deelt, zodat hij na een puntje voor iedereen gewoon op is).

Soms heb je pompoen over bij het maken van een gerecht. Dan is het handig om de rest tot puree te maken en in te vriezen tot je er iets mee kunt/wilt. Ik snijd het dan gewoon in blokjes en doe deze in een pan met een klein bodempje water of room. Dan de deksel er op en lekker gaar laten koken. Daarna kan de deksel er af en kun je gaan reduceren oftewel het vocht er uit koken. Je moet dan wel af en toe roeren en aan het einde moet je zelfs flink blijven roeren, omdat het anders gaat aankoeken. Deze doe je in een afsluitbaar bakje en die kun je in de diepvries stoppen wanneer het is afgekoeld.

Maar je kunt het ook gelijk gebruiken en er deze verslavende taart van maken.

Ingrediënten:

  • pompoenpuree (ongeveer 500 gram)
  • 200 ml room of koffiemelk
  • 250 gr bloem (en extra voor het werkblad en de taartvorm)
  • 125 gr boter op kamertemperatuur (en extra voor de taartvorm)
  • 4 eieren
  • 80 gr fijne suiker
  • 200 gram basterdsuiker (licht bruin)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el vanille extract
  • 2 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 snufjes zout

*Als je geen bakerwten hebt, is het handig om droge erwten uit de supermarkt te gebruiken (die hoort dan ook op je boodschappenlijstje…net als bakpapier)

Bereiding:

Doe de bloem, boter, een ei, fijne suiker, vanille extract, 1 snufje zout en 1 tl kaneel in een kom.

Meng dit tot er een deeg ontstaat.

Laat het deeg een half uur rusten.

Besmeer je taartvorm met boter en strooi er bloem over.

Klop de bloem goed door de vorm en strooi het overtollige bloem op je werkblad.

Strooi eventueel extra bloem over je werkblad en kneed het deeg soepel.

Rol het deeg uit tot het in je taartvorm past.

Snijd af wat er boven uitsteekt. Bij een springvorm houd je een rand van ongeveer 2-3 cm.

Leg er een vel bakpapier over en vul deze met bakerwten of gewoon droge erwten uit de supermarkt.

Bak de bodem 15 minuten op 180 graden.

Haal de erwten en het bakpapier van de taartbodem.

Bak de bodem nog een paar minuutjes tot de buitenste laag ietsje harder is.

Laat de bodem afkoelen.

Roer de overige ingrediënten door je pompoenpuree.

Schenk je mengsel op je taartbodem.

Bak de taart 45 minuten op 160 graden.

En om het helemaal af te maken serveer je de taart met zelfgemaakte slagroom.

Succes met de zelfbeheersing😜

*Heb je nog een beetje van het mengsel over? Schenk het in siliconen cupcakevormpjes en doe deze in de oven samen met je taart. Dat zal je kleine vast wel waarderen😉

 

Kijk hier voor meer recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.