Zelf gemaakt: Boxkleed en speelgoedzak

Het eerste boxkleed hebben we gekocht. Maar al snel bleek dat je toch echt wel minimaal twee moet hebben. Je moet hem namelijk af en toe wassen, wel zo hygiënisch met al die spuugjes en kwijltjes. Maar tijdens de zoektocht naar het tweede kleed kwam ik er achter dat ze of roze of blauw of heel druk of ontzettend duur zijn. Alle vier vond ik geen optie. Ik wou er een die lekker neutraal is en bij het interieur past…gewoon omdat het kan en omdat het voor ons zelf rustiger aan de ogen is.

Ik besloot er zelf maar een te maken. En als ik dan toch al bezig was, wou ik ook een oplossing voor alle rondslingerende duplo die in de box lag. Ik besloot er een bijpassend zakje bij te maken, zodat de duplo daar in kon.

Wat een verschil was dat zeg. Van een drukke onoverzichtelijke box, gelijk over naar een rustige opgeruimde box. De kleine meid vond het ook fijn, want die zat ineens veel rustiger te spelen. De duplo haalde ze uit het zakje, maar ze deed het er ook weer netjes in (niet altijd alles natuurlijk, maar toch…het sloeg aan). De modellen heb ik zo simpel mogelijk gehouden, zodat ik en snel klaar was en het niet te druk zou worden.

Aan de slag

Voor het maken van het kussen en het zakje heb je stof nodig die zacht is, ademt en niet rekt. Van diezelfde stof heb ik ook het zakje gemaakt. Ik heb gekozen van een fijne ribcord, omdat deze ook makkelijk te hanteren is. De meeste stoffen zijn 1,50 m breed daar kun je twee stukken naast elkaar uit halen als je box maximaal 70 cm breed/diep is. Bestel een halve meter meer dan de lange zijde van de box (als de andere zijde dus maximaal 70 cm is) voor het zakje.

Verder heb je schuimrubberen kussenvulling nodig. Deze kun je online op maat bestellen in verschillende vormen…erg handig. Kies de vulling niet te dik, maar ook zeker niet te dun. Ik heb gekozen voor 1,5 cm, dit was prima.

Wat heb je dus allemaal nodig?

  • stof
  • schuimrubber
  • schaar
  • meetlint
  • stofkrijt
  • garen

Knip de vorm van het boxkleeWP_20170324_11_32_34_Richd aan alle kanten ongeveer 1,5 cm te ruim uit.

Leg de goede kanten op elkaar.

Naai de lappen, op een stuk van ongeveer 20 cm na, rondom aan elkaar vast.

Keer de hoes binnenstebuiten.

Doe de vulling er zo netjes mogelijk in…vooral in de hoeken.

Speld het open stuk netjes vast.

Naai rondom, zodat hey mooi dicht zit en gelijk overal mooi afgewerkt is. Je zou er eventueel een biaisbandje omheen kunnen zetten voor een speelse afwerking.

Wil je dat de vulling er niet in kan bewegen, dan is het wijs om nogmaals rondom te naaien, maar dit keer ongeveer vijf cm van de kant.

Voor het zakje moet je eerst bepalen hoe brWP_20170615_11_16_43_Rich (2)eed je hem wilt maken, meet hiervoor tussen de twee spijlen van de box waarvan jij wilt dat het daar tussen past. De hoogte moet zodanig zijn dat ze er ook onderin bij kunnen…wel zo handig😉

Knip vervolgens twee lappen van de door jouw bepaalde grootte.

Knip ook nog een lap die iets minder hoog is, maar net zo breed.

Knip vier stroken van 20 cm lang en 5 cm breed. Dit worden de strikken om de zak mee op te hangen. Je kunt hier ook lint voor kiezen.

Zoom eerst van de minder hoge lap een lange kant netjes om.

Naai de gezoomde lap aan de onderkant en zijkanten vast op de andere lap (aan de onderkant van de grote lap met de goede kanten naar boven).

Naai van de stroken linten (de buitenkantWP_20170905_13_48_18_Rich (2) op het midden, dubbelvouwen en vastnaaien, zoals op de tekening).

Maak een knoop aan de uiteinden of werk deze af met knoopsgatsteek 1.

Maak de linten in het midden vast aan de WP_20170905_13_48_05_Rich (2)zijkanten zoals aangegeven op de tekening.

Leg de andere lap er nu op met de goede kant naar beneden, zodat de goede kanten op elkaar liggen. (zorg er voor dat de linten naar binnen liggen, zodat ze niet verkeerd aan je zakje vast komen te zitten).

Naai nu de zijkanten en de onderkant aan elkaar. De bovenkant is dus nog open.

Zoom de bovenkant zo om dat je netjes bij je lintjes uit komt.

Draai het zakje binnenstebuiten en strik hem vast aan de box.

 

Kijk hier voor meer zelfmaak-ideetjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.