Babygebaren, gebaren met je kind voor hij kan praten

WP_20170702_20_39_21_Rich (2)

Toen ik voor het eerst las over babygebaren dacht ik:”Wat een onzin”. Maar ik was nieuwsgierig en las verder. Ik verdiepte mij in de wereld van taalverrijking bij baby’s. Het idee van met baby’s communiceren door middel van gebaren leek steeds logischer.

Toen onze kleine meid een paar maanden oud was merkte ik dat ze veel frustraties had. Ze wou veel dingen die ze nog niet kon en ze kon er weinig van aan ons duidelijk maken…wat leidde tot nog meer frustratie. Ik zag dat ze vaak uit de box of uit haar stoeltje of uit het kussen wou. Ik leerde haar het gebaar ‘uit’. Ik zei dan het woord en maakte het gebaar. Vervolgens haalde ik haar er dan uit. Het duurde een poos voordat ze het door had. Het gebaar snapte ze wel al vlot trouwens…bij de vijfde keer ongeveer. Maar ik heb het gebaar eerst nog een paar keer door haarzelf moeten laten maken voor ze het zelf kon. Ze was ontzettend blij dat we haar eindelijk begrepen bij het gebaar…en helemaal als ze er dan ook nog eens uit mocht. Ik besloot het boek aan te schaffen en te beginnen met een paar gebaren. Dit scheelde veel gejammer en gedoe.

Het boek was binnen. Ik bladerde door het boek en zag ontzettend veel gebaren…tja, waar begin je dan? Kies je een makkelijk woord of een woord die je veel gebruikt of begin je gewoon vooraan? Ik besloot haar te observeren en te kijken bij welk woord ze het meest gebaad zou zijn. Op welke momenten werd ze het meest gefrustreerd?

WP_20170702_20_40_46_Rich (2)

Het eerste woord uit het boek werd ‘waar’. Ze liet vaak iets vallen en verstoppertje vond ze ook erg leuk om te doen. Daar paste het woord perfect bij. Ik vroeg dan “Waar is die nou?” en maakte het gebaar er bij. Ik keek dan om haar heen en wees er vervolgens naar. Ik riep dan blij: “Daar is die”. Dit had ze heel vlot door. Het was maar even en ze gebruikte het gebaar ook. Kort daarna zei ze er ook ‘is’ bij. En het woord ‘daar’ werd later ook ineens gebruikt bij het wijzen. Het werkte…het werkte echt. Ik was blij en zij was nog blijer. Papa en mama begrepen haar! Maar dat is leuk! De woordjes ‘die’, ‘dit’, ‘deze’ volgden ook al snel. Deze gebruikte ze ook bij het wijzen. Vanaf dat moment viel er voor haar veel frustratie weg. Want taal is aardig te reduceren tot ‘die’, ‘dit’ en ‘deze’😉

Het gebaar (en woord) ‘nee’ was toen aan de beurt. Mevrouw begon baldadig te worden en het woord ‘nee’ komt dan erg goed van pas😁 Ook dit woord snapte ze vlot. Of ze er naar luisterde is een tweede, maar snappen deed ze het zeker. Wanneer wij namelijk vroegen of ze naar bed wou, zei ze doodleuk op een lieve toon “Neeeeej” en maakte het gebaar er bij. Tja, het kan natuurlijk ook gewoon tegen je gebruikt worden. Maar het was ook positief dat ze aan kon geven dat ze iets niet wou, wij leerden steeds beter wat ze wel en wat ze niet wou en op welke momenten. Ook dit nam veel frustratie bij haar weg. Al was ze dan af en toe wel boos dat ze iets niet mocht.

WP_20170702_20_41_06_Rich (2)

Daarna volgden nog de woorden ‘klaar’ en ‘ga je mee’ bij deze woorden snapte ze het gebaar bijna direct en sloeg ze het woord ook gelijk op. Van deze woorden gebruikte ze de gebaren al niet meer, maar zei ze ‘klaar’ en ‘mee’ (al zei ze eerst ‘nee’, omdat ze dat woord al kende…dat gaf af en toe wat verwarring)

WP_20170702_20_39_56_Rich (2)

Maar naast al deze praktische woorden zijn er natuurlijk nog veel meer. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk over familie, spelen en voeding. Naast het boek kun je ook de website raadplegen. Hier staat een woordenlijst. Wanneer je op het woord klikt kom je bij een filmpje die het gebaar laat zien die bij dat woord past. Erg handig.

Ben je nieuwsgierig? Of wil je ook zo’n boek bestellen zodat je met jouw kleine aan de slag kunt? Kijk dan gerust op hun website.

En wil je alvast een woord uitproberen voor je het boek koopt? Kijk dan even tussen de filmpjes.

Maar onthoud dus wel: Het duurt best een poos voor ze in de gaten hebben hoe het werkt…soms zelfs twee tot drie maanden. Dus wees geduldig, want het loont.

Denk trouwens niet dat we haar alle gebaren hebben geleerd, welnee. Gebaren zijn een leuk en handig middel, maar moet geen vervanging worden voor het praten. Daarbij komt dat ze vrij vlot ging praten…dan zijn gebaren natuurlijk niet meer nodig.

3 Comments

    1. Het was erg fijn om haar een aantal gebaren te kunnen leren. De belangrijksten waren voor haar toch wel ‘uit’, ‘waar’, ‘die’ en ‘muziek’ (die later door haar veranderd werd in ‘liedjes’). Deze gebaren hebben ontzettend veel frustratie bij haar weg genomen. Later is ze de woordjes er ook bij gaan gebruiken maar deze gebaren gebruikt ze eigenlijk nog steeds.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.