Wat doe je als je kind niet uit de fles kan drinken?

WP_20161020_16_28_02_Pro

Al vanaf het begin is onze kleine meid een echte borstdrinker. In de verloskamer vond ze al gelijk zelf mijn borst en hapte ze zelf aan…een natuurtalentje.

Zo makkelijk als de borstvoeding ging, zo dramatisch ging het drinken uit de fles. We hebben elke fles wel geprobeerd (en als ik zeg ‘elke’, dan bedoel ik ook echt ‘elke’).

Lees ook: Borstvoeding

Eerst gebruikten we de Nuk, omdat deze op de kolf past. Maar helaas, ze dronk niet. Eerst dachten we nog dat het aan de inhoud lag, maar na wat uitproberen bleek al snel dat dat het niet was. Toen dachten we dat het aan de soort fles lag en dus begon onze zoektocht…

De S-fles van Difrax hebben we geprobeerd, omdat werd gezegd dat baby’s daar makkelijker uit kunnen drinken. Helaas, ook deze fles was niet iets voor haar.

De volgende dan maar, de Tommee Tippee. De speen zou meer lijken op een tepel en daardoor beter begrijpbaar voor een borstvoedingkindje. Hier kreeg ze af en toe nog een beetje uit (10 ml in een half uur), maar dat had meer te maken met haar kauwtechniek dan haar drinktechniek. Plus dat er meer in haar shirt zat dan dat ze naar binnen had gekregen. Dit was het dus ook niet.

Misschien moest het drinken nog meer gaan lijken op het drinken aan de borst, dacht ik. We probeerden de Breastflow Bottle. Ik vond het idee best goed bedacht en was er van overtuigd dat deze fles nog wel eens zou kunnen werken. Maar helaas, ook deze fles werd een kauwspeeltje.

Ten einde raad vroegen we op het consultatiebureau of ze nog iets wisten voor haar. Zij adviseerden de Haberman. Deze werd veel gebruikt bij baby’s die moeite hadden met drinken vanwege een hazelip of korte tong. Nou ja, baadt het niet dan schaadt het niet. In het ergste geval was het weer een duur kauwspeeltje…en jawel hoor, ook hier werd wanhopig op gekauwd.

Het was echt niet dat ze de inhoud niet wou hebben, in tegendeel. Ze werd ontzettend gefrustreerd van het feit dat het er maar niet uit wou komen. Wat ze ook probeerde, het lukte haar gewoon niet.

Je kind zo gefrustreerd zien bij iets wat fijn hoort te zijn, dat moet niet. Ik las een artikel over cup-feeding en stapte maar van het idee van de fles af. Dat cupfeeden leek me het proberen wel waard. Ik bestelde gelijk drie cupfeeders van Medela. Deze werken in principe prima. Ze kon er dit keer niet op gaan kauwen en de inhoud kon er moeiteloos uit. Maar bij elke slok verslikte ze zich enorm. Het is een kwestie van oefenen natuurlijk, maar die lering heeft nog best lang geduurd voordat ze er redelijk fatsoenlijk uit kon drinken.

In de tussentijd ben ik niet gestopt met rondkijken hoe ik de kleine meid (en mezelf) kon helpen in het drinktraject. Want zo lang zij niet zonder mij kon drinken, kon ik nog niet werken…hoe graag ik dat ook zou willen. Maanden vlogen voorbij, zonder succes en met veel tranen van vermoeidheid (van mij) en frustratie (van haar).

Twingles_Knijpfles_silicone__61851.1446447894.600.600Tot ik in onze eigen supermarkt een wel heel bijzonder flesje tegenkwam; een soort lepelflesje; de knijpfles van Twingles. Ze kon prima medicijnen van een lepeltje happen…zou dit dan eindelijk de fles voor haar zijn? Met een bonzend hart en zweet in mijn handen probeerde ik dit flesje uit. Gulzig hapte ze naar het lepeltje en begon te drinken! Het ging nog niet snel en ze verslikte zich af en toe, maar het lukte! Ze kreeg er in een half uur tijd 60 ml uit. Dat was natuurlijk nog lang niet genoeg en nog lang niet snel genoeg, maar het was een begin. Na een tijdje oefenen kreeg ze diezelfde 60 ml er in tien minuten in. Dat leek er al meer op, maar meer dan die 60 ml wou ze telkens niet. Maar we bleven vol houden, want zo leerde ze in ieder geval wel hoe ze moest drinken.

Nog meer tijd verstreek en in de tussentijd probeerde ik nog de tuitbeker en de rietjesbeker, maar helaas nog zonder succes. Tot ik op een dag op de Munchkin_207ml_6m__Miracle_360--_Trainer_Cup_Blauw_Anti-Lek_Beker_2_4Negenmaandenbeurs de voor ons ‘heilige graal’ tegen kwam. Het is een beker met een systeem dat je het drinken tussen de dop en de siliconen afsluiting moet drinken. De beker lekt in principe niet…tenzij het hevig geschud wordt of op de grond valt natuurlijk, dan verliest het wel wat inhoud (net als alle andere niet lekkende bekers), maar leeglopen doet de beker niet. Ze had al snel door hoe de beker werkt. Na de eerste grote slok zuchte ze opgelucht, lachte en riep blij “jaaaaa”. En het duurde niet lang of ze had de beker trots leeg gedronken. Wauw, wat een fijne beker is dat zeg. Tien maanden lang hadden we geworsteld met van alles en nog wat om haar fatsoenlijk uit iets te kunnen laten drinken, maar nu was het dan eindelijk echt gelukt. Ik had er maar gelijk een bij besteld, zodat ik het in de vaatwasser kon doen zonder dat ze dan zonder beker zou moeten. Ze vindt het ook fantastisch dat ze het helemaal zelf kan doen…en ik vind dat alles behalve vervelend😉 Welke beker dit is? Het is de Munchkin Miracle 360°…onze held.

Toen ze het drinken eenmaal echt onder de knie had, leerde ze al snel uit elke soort beker te drinken en zitten wij niet langer met onze handen in het haar.

Deze fantastische beker is voor ongeveer 10 euro onder andere te koop bij MamaLoesBaby Dump en bol.com.

De Twingles knijpfles is onder andere te koop bij Koopjes drogisterij.

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.