Zelf gemaakt: Feestelijke vlaggetjes

Vlaggetjes zijn onmisbaar bij een feestje…althans, wel op een kinderfeestje. En wat is er nu leuker dan je eigen vlaggetjes in je favoriete kleur, waar je naam op staat?

Lilian pakt snel blauw speelgoed, dus ging ik er maar even van uit dat zij blauw een mooie kleur vindt.😉 Om het wat speelser te maken, heb ik gekozen voor verschillende kleuren blauw. Om het geheel wat meer ‘meisje’ te maken, heb ik paars als accentkleur gekozen. De letters en het biaisband zijn dus paars.

Ik heb het patroon voor de vlaggetjes voor jullie uitgewerkt, zodat je deze kunt uitprinten in plaats van zelf te moeten tekenen. Ook heb ik al eens letters uitgewerkt voor ‘Letters voor de kinderkamer’, deze zou je kunnen gebruiken voor op de vlaggetjes, maar zelf tekenen kan natuurlijk ook.

Aan de slag

Erg leuk natuurlijk die vlaggetjes, maar hoe maak je ze? Je hebt het volgende nodig:

  • A4 papier
  • stof
  • stofkrijt/pen
  • schaar
  • spelden
  • naaigaren
  • biaisband
  • vilt
  • textiellijm

Je begint met het papier zo te vouwen tot je de voor jouw gewenste vorm en grootte hebt. Voor mij was dat in dit geval een driehoek, maar een rechthoek kan natuurlijk ook. Tip: maak de vorm ietsje groter dan je wilt…ongeveer een centimeter rondom. Zo kun je makkelijker overtrekken op de stof.

Leg je vorm nu op de stof en trek het om met stofkrijt of een pen. Let wel goed op het patroon van de stof wanneer je kiest voor een patroonstof. Het zou zonde zijn als het patroon bij elk vlaggetje anders loopt. Herhaal dit tot je genoeg hebt om je vlaggenlijn te maken (x2, want je hebt een voor- en achterkant)

Knip nu elk stuk uit. Leg ze per paar met de goede kant op elkaar.

Naai elk paar aan alle zijden, op de bovenkant na, vast. Keer ze binnenstebuiten. Naai nu langs dezelfde kanten de vlaggetjes netjes. Speld de vlaggetjes aan het biaisband en naai ze daarna vast. Vouw het biaisband om de vlaggetjes en speld ze weer netjes vast, zo dat de achterkant en voorkant even lang zijn. Naai nu het biaisband netjes dubbel over de vlaggetjes.

Teken op een papier de verschillende letters die je nodig hebt (je kunt ook letters groot en dik uitprinten vanuit PowerPoint of Word) In mijn geval was dat de ‘l’, ‘i’, ‘a’ en ‘n’. Meet netjes uit dat ze allemaal de juiste lengte en breedte hebben voor je vlaggetjes…het moet natuurlijk wel passen.

Knip de letters uit en trek ze in spiegelbeeld over op vilt. Plak de letters netjes op de juiste plek. En dan moet je nog eventjes wachten tot de lijm droog is, maar daarna kun je vrolijk feest vieren.🎉

Kijk hier voor meer zelfmaak-ideetjes

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.